Antarktika možda prepuna dijamanata

Kimberlit, stijena vulkanskog porijekla, koja se nalazi duboko ispod površine Zemlje, dosad je pronađen na svim kontinentima (EPA)

Na Antarktici je pronađena vrsta stijene koja u sebi često sadrži dijamante, priopćili su znanstvenici koji istražuju mineralna bogatstva ledenog kontinenta.

Ugovorom o Antarktici i povezanim sporazumima zabranjena je svaka vojna, ali i rudarska aktivnost na jedinom nenaseljenom kontinentu na Zemlji, koji je sačuvan za znanstvena istraživanja i životinjski svijet, od pingvina do tuljana.

U članku objavljenom u časopisu Nature Communications tim australskih istraživača navodi da je na istočnoj Antarktici otkrio uzorke kimberlita, rijetke vulkanske stijene, koja je dobila naziv po južnoafričkoj regiji Kimberley, gdje je iz nje prvi put eksploatiran dijamant.

Kimberlit i dokaz razdvajanja kontinenata

“Ovo je prvi dokaz o postojanju kimberlita na tlu Antarktike”, navode znanstvenici, ističući da su do otkrića došli u planinama Prince Charles.

Kako prenosi Reuters, tijekom dozvoljenog geološkog istraživanja nije pronađen nijedan dijamant.

Kimberlit, stijena vulkanskog porijekla, koja se nalazi duboko ispod površine Zemlje, dosad je pronađena na svim kontinentima.

Ova stijena je i potvrda razdvajanja kontinenata. Područje istočne Antarktike je nekada bilo dio superkontinenta Gondvane, koji je uključivao Afriku, Južnu Ameriku, Australiju i Indiju.

Mnogi minerali, uključujući platinu, zlato, bakar, željezo i ugljen, prethodno su pronađeni na Antarktici.

Izvor: Agencije