Anthony Joshua novi prvak u teškoj kategoriji

Svaki od boksera dobija po rekordnih 12 miliona eura (Reuters)

Britanac Anthony Joshua tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi pobijedio je Ukrajinca Vladimira Klička i objedinio titule po IBF, WBA Super i IBO verzijama teške kategorije.

Meč je održan pred 90.000 gledalaca na stadionu Wembley u Londonu.

Prve četiri runde nisu donijele previse uzbuđenja, da bi do prave borbe došlo u petoj rundi kada je Joshuo uspio uzdrmati rivala.

Međutim, Ukrajinac se vratio i do kraja runde preuzeo inicijativu, da bi u šestoj rundi sa dva žestoka udarca natjerao Joshuu da padne na pod. 

Sve do 11. runde nije bilo novih uzbuđenja. Tada je Joshua nokautirao Klička i ispisao novu stranu historije boksa.

Rekordna zarada

Na vaganju u petak dosad neporaženi svjetski prvak po IBF-u Joshua (27) je imao 113 kilograma, četiri više od bivšeg svjetskog prvaka Vladimira Klička, koji je 14 godina stariji. 

Svaki od boksera dobija po rekordnih 12 miliona eura, a nikad prije se jedan bokserski meč iz Velike Britanije nije prenosio na čak 140 TV-stanica, što svjedoči o ogromnom zanimanju za meč.

Olimpijski pobjednik iz 2014. godine Joshua je bio veliki favorit, ne samo iz činjenice da je svih svojih 18 profesionalnih mečeva pobijedio prije isteka zadnje runde, već i iz razloga što se Kličko nije borio čak 17 mjeseci, kada je senzacionalno izgubio meč za titulu protiv Tysona Furya.

Kličko je do sada imao 64 pobjede i 4 poraza, deset je godina vladao u ovoj kategoriji, no zadnji poraz 2015. godine od Furya ostavio je traga na Ukrajincu, kao i dva Furyeva otkazivanja revanša nakon toga.

Izvor: Agencije