Antički mozaik s kosturom nađen u Turskoj

Umjetničko djelo, koje potiče iz trećeg stoljeća prije nove ere, prvi put je registrirano 2012. godine (Daily Sabah)

Mozaik star 2.400 godina otkriven je tokom iskopavanja u turskoj južnoj provinciji Hatay i pokazuje kostur čovjeka kako leži sa zdjelom u ruci, a krčagom vina i hljebom sa strane.  Mogao bi biti jedinstven, navode arheolozi iz Turske.

Umjetničko djelo, koje potiče iz trećeg stoljeća prije nove ere, prvi put je registrirano 2012. godine, kada su općinske vlasti kopale na ovom području kako bi se napravio trolejbus u Antakyi i tako otkrile antičke ostatke.

Potom su pokrenuta iskopavanja u okolnom području za daljim artefaktima i ruševinama.

Kako navodi arheologinja Demet Kara iz Arheološkog muzeja Hatay, mozaik je dio antičkog grčko-rimskog grada Antiohije i na sebi ima natpis na antičkom grčkom jeziku, koji kaže: “Budi radostan, uživaj u svom životu.”

Osnivač general Aleksandra Velikog

Kara dalje dodaje, prenosi Daily Sabah, kako profesori o ovom mozaiku govore kao o “kosturskom mozaiku” i kako su zaključili kako je on pripadao trpezariji jedne kuće koja je pripadala gornjem sloju tadašnjeg stanovništva.

Ona ističe kako postoje slični mozaici u Italiji, ali je ovaj u Turskoj daleko detaljniji i time je jedinstven.

Antički grad Antiohiju uspostavio je u četvrtom stoljeću prije nove ere Seleuk I Nikator, jedan od generala Aleksandar Velikog.

To je lokacija koja je poznata kao prvo mjesto gdje su sljedbenici Isusa nazvani kršćanima.

Hatay je poznat po svojim mozaicima, koji potiču iz Rimskog doba, odnosno trećeg i drugog stoljeća prije nove ere.

Izvor: Agencije