Antiislamski grafiti u Birminghamu

Policija vjeruje da su dva incidenta povezana i istražuje slučaj (Screenshot)

Vandali su sprejem ispisali grafit “Smrt islamu” i velike kukaste križeve na zidovima univerzitetskog kampusa i džamije u britanskom gradu Birminghamu.

Uvredljive poruke ispisane su u crnom bojom na crvenom zidu Univerziteta u Birminghamu izvijestile su studentske novine Tab Birmingham, prenosi Independent.

Policija vjeruje da je incident povezan s drugom incidentom, kada je u džamiji Jalalabad , kilometar udaljenoj od univerziteta, osvanuo antimuslimanski grafit, saopćila je glasnogovornica policije West Midlandsa.

Vjeruje se da su grafiti, koji su već uklonjeni s oba mjesta, ispisani između petka navečer i jučer ujutro.

Policija sada istražuje snimke nadzornih kamera.

Poziv svjedocima

Policija West Midlandsa pozvala je potencijalne svjedoke događaja da istupe.

Kampus i džamija udaljeni su jedan kilometar, kazao je narednik Pete Sandhu.

“Za bezumnu mržnju ove vrste nema mjesta u Birminghamu 21. vijeka. U toku je rad na pronalaženju odgovorne osobe”, rekao je policijski narednik Pete Sandhu.

Studentica druge godine Hannah Sharron napisala je otvoreno pismo vandalima: “Nećete prisiliti jevrejske studente da napuste kampus. Nećete zastrašiti muslimanske studente. Ne možete iskazivati nepoštivanje uspomene svake manjine koju je progonio nacistički režim. Bilo kakav pridjev – ‘gadan, odvratan, grozan’ – za takve se čini preblagim”, napisala je ona.

Fiyaz Mughal iz organizacije TELL MAMA UK (Mjerenje antimuslimanskih napada), rekao je o grafitima: “To je grozno, kada neko ima hrabrosti i drskosti da ostavi poruku ‘smrt islamu’ na univerzitetskom kampusu gdje ima mnogo muslimanskih studenata.”

Izvor: Agencije