Antivladine demonstracije u centru Sofije

Hiljade Bugara je izašlo na demonstracije da izrazi nezadovoljstvo zbog strogih mjera štednje (AFP)

U jednom od najvećih protesta u Bugarskoj u proteklih nekoliko godina protiv mjera štednje, na hiljade ljudi demonstriralo je u subotu zbog oslabljene privrede i pozvalo je Vladu da podnese ostavku, javio je Reuters.

Pristalice opozicione Bugarske socijalističke partije (BSP) ispunili su trg Aleksandar Nevski ispred sofijske centralne pravoslavne crkve, pozivajući vladajuću partiju Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) da ode sa vlasti, prenosi Tanjug.

“Naš cilj je da oživimo Bugarsku, jer je za vrijeme vladavine GERB-a zemlja unazađena na desetine godina”, rekao je vođa BSP-a Sergej Stanišev.

Poslije više od tri godine vladavine, popularnost Vlade desnog centra je na najnižem nivou zbog kresanja budžeta, uslijed čega su smanjeni domaća potrošnja i privredni rast, navodi britanska agencija.

“Ovdje smo da izrazimo nezadovoljstvo zbog strogih mjera štednje i zbog korupcije”, rekla je 54-godišnja učesnica protesta, hemičarka Helena Todorova.

“Vlada treba otići jer je očigledno da ne može riješiti probleme zemlje”, smatra ona.

Pad popularnosti

Neuspjeh da se podigne životni standard u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije (EU) doveo je do pada popularnosti GERB-a, koja na izbore izlazi juna sljedeće godine.

Anketa, koju je u septembru uradila agencija Alfa, pokazala je da je prvi put od kako je stvorena sadašnja Vlada, od jula 2009. godine, broj onih koji je ne podržavaju premašio broj njenih pristalica.

Dok je članstvo u EU mnogima donijelo blagostanje, također je olakšalo migraciju mladima iz zemlje, posebno onima iz seoskih sredina, a u zemlji je ostala ostarjela i osiromašena populacija, navodi Reuters.

“Mi trebamo ubijediti mlade ljude da oni mogu budućnost izgraditi i ovdje, u Bugarskoj”, rekao je Stanišev, koji je i predsjedavajući Partije evropskih socijalista.

S prosječnom mjesečnom platom od 460 dolara i prosječnom mjesečnom penzijom od 176 dolara, Bugarska je jedna od zemalja najteže pogođenih ekonomskim problemima s kojima se suočava Evropa.

Broj bugarskog stanovništva opao je sa 8,98 miliona u 1988. godini na 7,32 miliona u 2011. godini, prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije