Antonio Conte potpisao trogodišnji ugovor s Chelseajem

Ponosan sam što sam selektor italijanske reprezentacije i jedino uloga trenera u Chelseau može biti dovoljno privlačna da to naslijedi (Reuters)

Aktuelni selektor italijanske reprezentacije Antonio Conte potpisao je trogodišnji ugovor s engleskim premijerligašem Chelseajem, objavio je u ponedjeljak klub iz zapadnog Londona.

Conte će preuzeti vođenje Chelseaja nakon Evropskog prvenstva, koje će od 10. juna do 10. jula biti održano u Francuskoj.

“Jako sam uzbuđen zbog toga što ću raditi u Chelseaju. Ponosan sam što sam selektor italijanske reprezentacije i jedino uloga trenera u Chelseaja može biti dovoljno privlačna da to naslijedi”, izjavio je 46-godišnji Italijan.

“Radujem se susretu sa svima u klubu i svakodnevnim izazovima koje pruža takmičenje u Premier League. Chelsea i engleski nogomet su nešto što se gleda svugdje u svijetu, navijači su strastveni i ambicija mi je da imam više uspjeha slijedeći pobjede koje sam ostvarivao u Italiji. Sretan sam što smo objavili ovu vijest i sada je sve jasno i nagađanja su gotova. Nastavit ću se fokusirati na svoj posao selektora italijanske reprezentacije i počet ću ponovo govoriti o Chelsea nakon Eura.”

Peti Italijan na klupi

Conte će na klupi Chelseaja naslijediti Holanđanina Guusa Hiddinka, koji je tim preuzeo nakon što je u decembru prošle godine i kada je, zbog lošeg početka sezone, smijenjen Portugalac Jose Mourinho.

On će biti peti Italijan na klupi “Plavaca”, poslije Gianluce Viallija, Claudija Ranierija, Carla Ancelottija i Roberta Di Mattea.

Trenersku karijeru počeo je u Arezzu, vodio je Bari i Sienu, a potom je s Juventusom za tri godine osvojio isto toliko titula u italijanskoj Serie A.

S torinskim timom osvojio je rekordna 102 boda u italijanskom prvenstvu, a od 2014. godine predvodi reprezentaciju Italije.

Izvor: Agencije