Anwar Gargash: Izolacija Katara može trajati godinama

Gargashevi komentari podudarili su se s istekom roka datog Kataranima da napuste tri države Perzijskog zaljeva (Reuters)

Diplomatska izolacija Katara mogla bi “trajati godinama”, rekao je Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, tokom posjete Parizu.

Njegovi komentari, u kojima optužuje Katar da “podržava džihadiste”, podudarili su se s istekom roka datog Kataranima da napuste tri države Perzijskog zaljeva – UAE, Saudijsku Arabiju i Bahrein.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i znatan broj drugih država presjekli su diplomatske i ekonomske veze s Katarom 5. juna, optuživši Katar da podržava “terorizam” i Iran.

Katar odlučno odbija ove optužbe.

Gargash je u ponedjeljak izjavio “Ne želimo eskalirati, želimo izolirati”, ali je insistirao da Katar mora prestati podržavati “ekstremističke islamiste” prije nego što bude moguće naći rješenje.

Neosnovana propagandna kampanja

Ranije istog dana šeik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor vladinog Ureda za komunikacije, izjavio je: “Ova blokada traje već dvije sedmice i države koje su je nametnule nisu ponudile nikakvu formulu za razrješenje krize.”

“Žalosno je što su naši susjedi odlučili uložiti svoje vrijeme i resurse u neosnovanu propagandnu kampanju.”

Šeik Saif bin Ahmed odbacio je “optužbe za terorizam” saudijskog bloka kao “stvar za privlačenje publicitieta”.

Što se tiče Turske, koja se pojavila kao prvi pomagač Kataru otkad je počela razmirica u Perzijskom zaljevu 5. juna, Gargash je rekao da ova država za sada pokušava zadržati balans između ideološkog žara i nacionalnih interesa u nošenju sa diplomatskom krizom u Zaljevu.

Katarski ministar odbrane u nedjelju je najavio dolazak prve grupe turskih vojnika u glavni grad Dohu, koji će učestvovati u zajedničkim vojnim vježbama.

Ove snage održale su prvi trening u vojnoj bazi “Tariq bin Ziyad”, rekli su iz Ministarstva odbrane Katara.

Iz tog ministarstva također su izjavili da su ove vježbe davno isplanirane i da su dio sporazuma čiji je cilj jačanje odbrambenih sposobnosti obiju država, kao i nastojanja da se bore protiv oružanih grupa i održe stabilnost u regiji.

Početkom ovog mjeseca turski parlament ubrzao je proceduru odobravanja zasebnog sporazuma s Katarom koji je omogućio slanje turskih vojnika u tursku vojnu bazu u ovu državu u Perzijskom zaljevu.

Izvor: Al Jazeera