Anwar Ibrahim oslobođen nakon pomilovanja

Anwar je 2015. osuđen na pet godina zatvora nakon optužbi za sodomiju (EPA)

Bivši zamjenik malezijskog premijera Anwar Ibrahim oslobođen je iz zatvora nakon što je od kralja u srijedu dobio puno pomilovanje.

U obraćanju novinarima zahvalio se malezijskom narodu jer je stao u odbranu “principa demokratije i slobode”.

“Došlo je vrijeme nove zore za Maleziju. Moram se zahvaliti narodu Malezije: Malajcima, Kinezima, Indijcima, Kadazancima, Ibancima, cijelom spektru naših Malezijaca, bez obzira na rasu i vjeru.”

“Oni su zahtijevali promjenu i sada je naša dužnost da osiguramo da mandat povjeren Pakatan Harapanu [političkom savezu] ispoštuje tu obavezu”, dodao je.

Susret s kraljem

Anwar, koji je prvobitno trebao biti oslobođen u utorak, izašao je iz Rehabilitacijske bolnice Cheras, gdje je bio privremeno pritvoren nakon operacije, nakon čega je stigao u rezidenciju kralja Muhammada V.

Na fotografiji koju je objavila malezijska informativna agencija Bernama vidi se kako 70-godišnji Anwar pozdravlja novoizabranog premijera Mahathira Mohamada, koji mu je prvo bio saveznik, pa postao neprijatelj, a zatim ponovno saveznik.

Na drugoj fotografiji vidi se kako kralj dočekuje Anwara i njegovu suprugu Wan Azizah Wan Ismail, koja je imenovana zamjenicom premijera.

Ranije je Mahathir stigao u kraljevsku palaču na sastanak odbora za kraljevska pomilovanja kako bi se razmatralo Anwarovo oslobađanje.

Pitanje s kojim se Malezija sada suočava jest kako će se Anwar slagati s Mahathirom i koju će ulogu imati u novoj vladi.

Anwarova partija, PKR, ima 48 od 113 mjesta, koliko je savez Pakatan Harapan osvojio u srijedu, a široko rasprostranjeno mišljenje jest da će on naslijediti Mahathira kad se on jednog dana povuče.

Poništena presuda

Anwar je 2015. osuđen na pet godina zatvora nakon optužbi za sodomiju, za koje je on kazao da je riječ o politički motiviranom pokušaju tadašnjeg premijera Najiba Razaka da okonča njegovu karijeru.

Sodomija je nezakonita u većinski muslimanskoj Maleziji, za šta se može izreći kazna i do 20 godina zatvora.

Prema malezijskom zakonu, osim ako ga ne pomiluje kralj, Anwaru neće biti dozvoljeno da se kandidira za neku državnu poziciju pet godina nakon oslobađanja.

Također je bio zatvoren na šest godina nakon što je svrgnut s pozicije zamjenika premijera Mahathira 1998. na osnovu ranijih optužbi da je sodomizirao njegovog bivšeg porodičnog vozača i za zloupotrebu ovlasti.

Oslobođen je 2004. nakon što je malezijski Vrhovni sud poništio presudu za sodomiju.

Anwar se ranije posvađao s Mahathirom nakon što je kritizirao neke od njegovih politika.

Anwarove patnje

No, njegova je stranka u konačnici formirala savezništvo s Mahathirom kako bi srušili Najibovu Ujedinjenu malezijsku nacionalnu organizaciju (UMNO) na izborima u srijedu.

Proteklih sedmica Mahathir je rekao da je svjestan patnji kroz koje prolaze Anwar i njegova porodica.

“Znam kako se Anwar osjeća. Poslan je u zatvor tokom moje administracije. Nije mu lako da me prihvati i rukuje se sa mnom”, rekao je Mahathir, a prenio The Malaysia Insight.

“I nije trpio samo Anwar nego je i njegova porodica trpjela pritisak kad je on bio u zatvoru. Patili su se 20 godina.”

Anwarovo pomilovanje otvara put za njegov politički povratak nakon velike izborne pobjede njegove koalicije.

Ikona reformi dodala je da je dužnost njegove političke stranke Pakatan Harapan da ispoštuje obaveze prema narodu i ispuni njihove zahtjeve.

“Najvažnija lekcija koju neko može naučiti od zatvorskog života jest vrijednost slobode. Kad ste zatvoreni, shvatite koje je značenje i značaj slobode.”

“Niko, ni Anwar ili… niko ne smije biti podvrgnut istoj prevari koja je pogodila bilo koju osobu. Dogodilo se da sam ja bio poznat, da me podržava veliki broj ljudi. Ali moramo ovo zaustaviti jednom zauvijek i naša je dužnost, pogotovo dužnost nas u Pakatan Harapanu, okončati ovo.”

Izvor: Al Jazeera