AP: Bijela kuća priznala grešku, što se rijetko događa

Američka ekonomija je tokom mandata Baracka Obame kreirala oko tri miliona radnih mjesta za Afroamerikance (EPA)

Bijela kuća je priznala da je netačna bila izjava koju je prenijela, a u kojoj je američki predsjednik Donald Trump tvrdio da je upravo on “stvorio” tri puta više radnih mjesta za Afroamerikance nego bivši predsjednik Barack Obama. 

Kako je prenijela agencija AP, ovo je rijedak slučaj da administracija priznaje grešku, iako se, kako navodi, često dešava da “iskrivljuje” podatke i preuveličava ekonomske rezultate”.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je u utorak navečer na Twitteru objavila da je ranije tog dana pogriješila kada je rekla novinarima da je Obama tokom svog mandata stvorio samo 195.000 radnih mjesta za Afroamerikance, u poređenju sa 700.000 novih radnih mjesta koje je Trump otvorio za samo dvije godine.

Agencija AP demantira glasnogovornicu

Američka ekonomija je, zapravo, tokom Obaminog mandata kreirala oko tri miliona radnih mjesta za Afroamerikance, što potvrđuju i podaci Ureda za statistiku tržišta rada.

Sanders je u utorak rekla novinarima da je “predsjednik Trump u prvih godinu i po [mandata] već utrostručio ono što je predsjednik Obama učinio za osam godina”.

Ta tvrdnja je, međutim, netačna navodi AP i dodaje da zvanična statistika pokazuje da je broj radnih mjesta za Afroamerikance kada je Obama stupio na dužnost, u januaru 2008. godine, iznosio 15,5 miliona, a kada je otišao sa funkcije, u januaru 2017. godine, ta cifra je iznosila 18,4 miliona.

Najdramatičniji pad nezaposlenosti među populacijom Afroamerikanaca u SAD-u dogodio se tokom Obamine administracije, s obzirom na to da je zemlja izašla iz recesije, koja je opustošila ekonomiju.

Sanders: Žao mi je zbog greške

Nezaposlenost radnika Afroamerikanaca pala je od marta 2010. godine sa 16,8 posto na 7,8 posto u januaru 2017. godine, piše AP.

“Brojevi o radnim mjestima i za predsjednika Trumpa i za predsjednika Obamu su tačni, ali ne i vremenski okvir koji naveden za predsjednika Obamu. Žao mi je zbog greške, ali se ne izvinjavam zbog podatka o 700.000 radnih mjesta za Afroamerikance koja su otvorena pod predsjednikom Trumpom”, napisala je na Twitteru Sanders.

Ona se nadovezala na tweet Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće, koji je preuzeo odgovornost za “nesporazum”.

Izvor: Agencije