APEC za jačanje prehrambene industrije

Zemlje Azije i Pacifika obećale su da će preduzeti mjere za jačanje globalne ekonomije i osnažiti prehrambenu industriju.

Hrana, odnosno restrikcije pojedinih zemalja na njen izvoz bile su glavna tema posljednjeg dana Samita Azijsko- pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vladivostoku.

Čelnici zemalja članica APEC-a, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kina i Japan, izdali su i deklaraciju kojom su precizirani glavni prioriteti.

Obećali su da će raditi na liberalizaciji trgovine i investicijama kroz regionalnu ekonomsku integraciju, jačati prehrambenu industriji, kreirati pouzdane linije opskrbe, te bolje sarađivati kako bi ojačali inovativne tehnologije.

No, najveća boljka globalne ekonomije i dalje ostaje dužnička kriza eurozone, ali prema riječima direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, Evropska centralna banka je napravila određene pomake ka rješavanju krize, te je najavila i podršku.

“Naš je osjećaj da evropski lideri znaju tačno šta trebaju napraviti. I što se MMF-a tiče, mi smo spremni pomoći u dizajniranju i nadgledanju dodatnih programa i uslova koji bi bili dio rješenja”, kazala je ona.

Stav Rusije

Domaćin samita, ruski lider Vladimir Putin, izjavio je da je eurozona kočnica svjetske ekonomije.

“Azijsko-pacifička regija je trenutno lokomotiva svjetske ekonomije. Dok u eurozoni vidimo zastoj ekonomskog rasta, pa čak i recesiju, ovdje vlada ekonomski rast. I taj rast je značajan. Generalno govoreći, takvo stanje stvari, lidere ekonomija koje predstavljaju ovu regiju čini veoma optimističnim”, zaključio je Putin.

Prva konkretna ekonomska korist ovogodišnjeg samita dogodila se prije njegovog održavanja.

Naime, Rusija je izvršila sveobuhvatnu rekonstrukciju Vladivostoka, te izgradnju novog univerzitetskog centra u kojem je samit i održan, te novi most kojim je otok na kojem se nalazi univerzitet bio spojen sa ostatkom grada.

U ovu rekonstrukciju Rusija je uložila 21 milijardu eura. Poređenja radi, Olimpijske igre u Londonu koštale su gotovo upola manje.

Izvor: Al Jazeera