Apel eurozoni za borbu protiv nezaposlenosti

Međunarodna organizacija rada (ILO) poslala je apel članicama eurozone s upozorenjem da ako ne reagiraju odmah, u slijedeće četiri godine morat će se suočiti s novih 4,5 miliona nezaposlenih.

„Eurozona je suočena sa najgorom krizom u svojoj historiji od osnivanja bloka jedinstvene valute”, rekao je direktor Juan Somavia.

Nije propustio naglasiti kako su se od početka protivili provođenju strogih mjera kao način borbe protiv finansijskih teškoća.

Rekao je da će, ako sve članice eurozone ne prigrle strategiju rasta, uz otvaranje radnih mjesta kao njenim ključnim segmentom, čak i najbogatije zemlje osjetiti posljedice.

Problem mladih

Prema izvještaju Međunarodne organizacije rada, u aprilu je stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegla 11 posto, uz 17,4 miliona nezaposlenih.

Posebnu zabrinutost izaziva razina nezaposlenosti među mladima, koja u Italiji, Portugalu i Slovačkoj iznosi blizu 30 posto, a u Španiji i Grčkoj 50 posto.

Sa neznatno drugačijim brojkama oglasila se i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Prognoziraju da će nezaposlenost u razvijenim zemljama ostati visoka najmanje do kraja 2013.

Mladi i manje kvalificirani nosit će najveći teret do sada najslabijeg ekonomskog oporavka u protekla četiri desetljeća, navodi se u izvještaju OECD-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije