Apel izbjeglica da Jordan otvori granice

Hiljade sirijskih izbjeglica još čekaju na sirijsko-jordanskoj granici, jer su granični prijelazi zatvoreni. Apeliraju na jordanske vlasti da im otvore granice i dopuste prelazak u izbjeglički kamp Zaatari.

Izbjeglice u blizini sirijsko-jordanske granice su danima doslovno zaglavljene, jer je granični prijelaz zatvoren, a ne mogu se ni vratiti nazad. Iscrpljenima i bez novca povratak u Homs ili Damask nije opcija. Životne potrepštine brzo nestaju, a brojni se razbolijevaju zbog hladnoće.

“Svaki put kada smo pokušali preći granicu, vratili su nas. Krijumčari mi traže više od 1.000 eura da prevedu mene i 15 mojih ukućana. Odakle mi toliki novac? Djeca nemaju gdje spavati. Gladni su i žedni. Zaboga, neka nam otvore granicu. Arapi, zar se ne bojite Boga?”, kaže jedna Sirijka.

“Nikoga ne puštaju. Ginemo i podnosimo hladnoću, umor i razdvojenost od svojih porodica kako bismo došli ovdje, a oni nas na kraju vrate. Vraćaju nas Basharu [al-Assadu, predsjedniku Sirije] da nas pobije. To mogu raditi samo nasilnici. Svi su se okrenuli protiv Sirije”, ističe njena sunarodnjakinja.

Teški uvjeti

Međutim, nisu svi granični prijelazi zatvoreni. U pokrajini Suwayda, koja je pod kontrolom Assadovih snaga, jedan prijelaz je otvoren, ali za izbjeglice koje bježe upravo od snaga predsjednika Sirije to je izuzetno opasna opcija. Mnoga vozila koja su ih prevozila jednostavno su nestala.

“Odavde se teško dolazi do Suwayde. Nestane svaki deseti automobil. Uhapse ih tzv. narodni odbori. Muškarce uhapse i natjeraju da plate kazne, a žene i djecu vrate nazad”, govori jedan Sirijac.

Izbjeglice koje uspiju preći granicu pješače i po deset sati po teškim vremenskim uvjetima do izbjegličkog kampa Zaatari. Svjesni su da kamp neće biti kraj njihovih patnji ali, kako kažu, barem će biti na sigurnom.

Izvor: Al Jazeera i agencije