Apel njemačke autoindustrije: Izbjeći trgovinski rat sa SAD-om

SAD je drugo najveće izvozno odredište za njemačke automobilske kompanije (Reuters)

Njemačke automobilske kompanije apelirale su na domaće vlasti da po svaku cijenu izbjegnu trgovinski rat sa SAD-om, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će oporezovati uvoz automobila iz Evropske unije.

“Kaznene carine ne mogu biti odgovor. Trgovinski rat između SAD-a i Evrope mora biti izbjegnut po svaku cijenu. U takvom trgovinskom ratu postoje samo gubitnici na svim stranama”, izjavio je predsjednik njemačke asocijacije automobilske industrijske Bernhard Mattes, prenosi agencija Reuters.

SAD je drugo najveće izvozno odredište za njemačke automobilske kompanije nakon Kine.

Analitičari strahuju da bi trgovinski rat između SAD-a i Evrope mogao umanjiti privredni rast Njemačke za do jedan postotni poen.

Veće carine na čelik i aluminij

Trump je u subotu na Twitteru zaprijetio Evropskoj uniji uvođenjem carina na automobile ako evropski blok poveća carine američkim kompanijama.

“Ako EU želi dalje uvećavati svoje velike carine i prepreke za američke kompanije koje posluju u Evropi, onda će Washington jednostavno uvesti porez na njihove automobile koji slobodno pristižu u Ameriku”, naveo je Trump.

Trgovinski spor počeo je 1. marta, kad je Trump najavio uvođenje većih carina na čelik i aluminij, kako bi zaštitio domaću industriju.

Izvor: Agencije