Apel sirijskoj oporbi da ne otima novinare

Otmice su uobičajena pojava u sjevernim područjima Sirije, oko Halepa, Idliba i Raqqe, koja nadziru pobunjenici (AP)

Veliki svjetski mediji i organizacije novinara pozvali su čelnike sirijskih pobunjenika da zaustave otmice novinara i istaknule da deseci slučajeva otmica onemogućavaju potpuno medijsko praćenje rata u Siriji.

U pismu čelništvu sirijske oporbe ukupno je 13 velikih medijskih kuća i novinskih organizacija upozorilo kako se, prema njihovim procjenama, u Siriji u zatočeništvu nalazi više od 30 novinara.

“Kao rezultat tih otmica sve veći broj novinskih organizacija više ne osjeća da je za njihove novinare i fotografe sigurno ući u Siriju i mnoge su odlučile ograničiti svoje praćenje rata”, piše u pismu.

Zatraživši od oporbenih čelnika da osiguraju oslobađanje novinara, organizacije su rekle da njihovi djelatnici prihvaćaju rizik ranjavanja ili pogibije pri izvještavanju iz ratnih zona, no i poručile da je “rizik otmice – neprihvatljiv”.

Poginulo 50 novinara

“Čelništvo oporbe je u položaju smanjiti i otkloniti taj rizik”, smatraju svjetske medijske kuće, uz zahtjev da skupine koje otimaju novinare budu identificirane, te da se poduzmu hitni koraci za oslobađanje otetih medijskih djelatnika.

Otmice su uobičajena pojava u sjevernim područjima Sirije, oko Halepa, Idliba i Raqqe, koja nadziru pobunjenici.

Odbor za zaštitu novinara nazvao je pismo “korakom bez presedana”, upozorivši pritom na više od 50 pogibija novinara u Siriji od 2011. godine i na činjenicu da se samo u posljednja dva mjeseca u Siriji dogodilo najmanje sedam otmica medijskih djelatnika.

Otvoreno pismo poslano je vodstvu Slobodne sirijske vojske, ali i na adrese pojedinačnih naoružanih skupina, među kojima je i Islamistička fronta, organizacija koja okuplja šest najmoćnijih pobunjeničkih grupacija u Siriji.

Izvor: Agencije