Apelacioni sud odbio žalbu, Medojević ostaje u zatvoru

Advokat jednog od čelnika crnogorske opozicije Nebojše Medojevića najavio je da će podnijeti ustavnu žalbu, nakon što je crnogorski Apelacioni sud odbio žalbe na odluke o zatvoru za Medojevića i Milana Kneževića, te potvrdio rješenje Višeg suda.

Advokat Dražen Medojević takvu je odluku nazvao političkom, te najavio da će “ići do kraja, do Strazbura”, odnosno do Evropskog suda pravde.

“Ovdje su prekršene mnoge norme. Nećemo se zaustaviti na ovome. Svi pravni argumenti su na našoj strani”, rekao je advokat Medojević.

Prema mišljenju jednog od čelnika Demokratskog fronta, Andrije Mandića “odluka Apelacionog suda pokazuje da pravde nema”.

Prenio je poruku Milana Kneževića koji neće u zatvor, nego će ostati u Skupštini Crne Gore.

“To što su nam oteli Nebojšu Medojevića i što su ga u jednoj brutalnoj policijskoj akciji preselili u spuški zatvor, nešto je što ne bi željeli da se nikome desi. Milan Knežević će ostati u Skupštini Crne Gore. S njim će biti poslanici Demokratskog fronta. Mi ćemo izlaziti i komunicirati sa svim građanima koji se ovdje okupe”, kazao je Mandić.

Supruga najavila protest

Apelacioni sud Crne Gore prethodno je odbio žalbu pritvorenog čelnika crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića.

Marina Medojević, njegova supruga, kazala je ranije da će ona, ako mu bude produžena zatvorska kazna, protestirati.

“Ukoliko odluka suda ne bude u skladu sa pravom, zakonom i Ustavom Crne Gore, a to znači produženje zatvorske kazne koja je donesena protiv ustavno i protiv zakonito, izlazim da protestujem ispred suda”, najavila je ona, prenijela je Radiotelevizija Crne Gore.

Medojevićeva supruga pozvala je građane da joj se pridruže.

“Ne glasače bilo koje partije već građane”, navela je kratko u saopćenju.

Štrajk glađu

“Nije ovo borba za Nebojšu ili bilo koga drugog nego za pravo, pravdu, dostojanstvo i obraz Crne Gore. Ovo je atak na slobodnu misao, na slobodu izražavanja. Ovo je sramota”, rekla je Medojević.

Prethodno je potvrdila da njen suprug “štrajkuje glađu od dolaska u zatvor” i da “dobrovoljno boravi u samici koja je pod 24-satnim video nadzorom”.

Predsjednik opozicionog Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopćio je ranije MUP Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije