Apelacioni sud potvrdio: Albinu Kurtiju 17 mjeseci zatvora

Osuđeni su ometali rad Skupštine Kosova, a u cilju sprečavanja ratifikacije Sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i Sporazuma o formiranju ZSO-a (EPA)

Apelacioni sud u Prištini odbacio je u utorak žalbu i potvrdio zatvorske kazne za lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija i zastupnike tog pokreta u Skupštini Kosova Albulenu Haxhiu, Doniku Kadaj – Bujupi i Fatona Topallija, prenijela je prištinska Koha.

Sud je potvrdio presudu Osnovnog suda u Prištini, prema kojoj su četiri člana Samoopredjeljenja osuđeni na zatvorske kazne zbog upotrebe suzavca u Skupštini Kosova i ometanja pripadnika policije u vršenju službene dužnosti.

Ta pesuda je donijeta 3. januara ove godine i prema njoj Kurti je osuđen na jedinstvenu kaznu od 17 mjeseci zatvora, zbog opstrukcije rada parlamenta bacanjem suzavca i ometanje policije u obavljanju službene dužnosti.

Ometali rad Skupštine Kosova

Njegova zamjenica Albulena Haxhiu je za isto krivično djelo osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci zatvora.

Donika Kadaj-Bujupi je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 mjeseci zatvora, zbog suprotstavjlanja policiji i korištenja suzavca, dok je njen kolega Faton Topalli osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 mjeseci.

Sva četiri člana Samoopredjeljenja i zastupnika u Skupšti ni Kosova su osuđena na zatvorske kazne zato što su ometali rad parlamenta, a u cilju sprečavanja ratifikacije Sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i Sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, koji je pedviđen Briselskim sporazumom.

Izvor: Agencije