Aplikacije za razmjenu poruka ispred društvenih mreža

Aplikacije Facebooka, Twittera, LinkedIna i Instagrama koristi blizu 2,3 milijarde ljudi mjesečno (Reuters)

Priredio: Fahrudin Smailović

Aplikacije za razmjenu poruka ne koriste se isključivo za razgovor s prijateljima, već i za povezivanje sa brandovima, online kupovinu i pregledanje medijskih sadržaja.

Nekada su se te aplikacije koristile za razmjenu poruka, fotografija, videa, a sada su pretvorene u značajno širu platformu.

Portal Business Insider istraživao je uspon aplikacija za razmjenu poruka i u svojem posljednjem izvještaju zaključuje da broj je korisnika WhatsAppa, Facebook Messengera, WeChata i Vibera prestigao broj korisnika mobilnih aplikacija četiri najveće društvene mreže.

Prema podacima iz zadnjeg kvartala 2015, četiri aplikacije za razmjenu poruka imaju blizu 2,7 milijardi aktivnih korisnika mjesečno. Brojka se odnosi na korisnike koji su tokom mjeseca makar jednom aktivirali mobilnu aplikaciju.

S druge strane, broj ukupnih korisnika aplikacija za Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram iznosi blizu 2,3 milijarde korisnika, koji uključuju i milione korisnika računarskih aplikacija.

U izvještaju se napominje da je postoji poklapanje korisnika. Drugim riječima, mnogi korisnici WhatsAppa također koriste i Facebook Messenger i obratno.

Kod aplikacija za razmjenu poruka preklapanje je manje nego kod aplikacija društvenih mreža.

Izvor: Al Jazeera