Mediji: Apple će od 2019. prodavati električne automobile

Na projektu električnog automobila radit će 1.800 ljudi, prenose mediji (AP)

Informatička kompanija Apple ne samo da namjerava proizvesti električni automobil već planira i serijsku proizvodnju i prodaju od 2019. godine, piše Wall Street Journal.

Već mjesecima kruže glasine o tome da Apple želi ući u automobilsku industriju, ali su informacije o tome bile veoma oskudne.

Unutar kompanije sada je odlučeno da će na projektu električnog automobila raditi najmanje 1.800 ljudi, prenosi WSJ pozivajući se na neimenovane izvore. 

Isti list u februaru je objavio da Apple radi na “vozilu u klasi monovolumena”, a koje je dio tajnog projekta pod imenom Titan.

Konkurencija Tesli

U međuvremenu, Apple je u svoje redove privukao niz visokopozicioniranih osoba iz automobilske industrije, uključujući i jednog od nekadašnjih čelnika u Fordu, Stevea Zadeskyja koji je sada navodno na čelu projekta proizvodnje elektromobila.

Proizvodnjom električnog automobila Apple bi postao direktna konkurencija Tesli, čiji je izvršni direktor ranije potvrdio da je razgovarao sa zvaničnicima Applea.

Međutim, do 2019. na području proizvodnje elektromobila mogla bi vladati gužva. Tesla namjerava 29. septembra predstaviti Model X, luksuzni SUV, a prvi sedan, Model 3, trebao bi stići 2017. godine.

Nissan, Chevrolet, BMW i Ford imaju električne automobile na tržištu, a drugi proizvođači, poput Audija, Mercedesa i Porschea, ubrzano rade kako bi svoje proizvode ponudili tržištu električnih automobila.

Izvor: Agencije