Oglasi

Apple će proizvoditi Macove u SAD-u

Stručnjaci smatraju da se radi samo o marketinškom triku i popravljanju imidža kompanije.

Apple je najavio početak proizvodnje jednog od Mac računara i to na području Sjedinjenih Američkih Država.

Tim Cook to pravda otvaranjem novih radnih mjesta, ali ovaj potez mnogi vide kao marketinški trik kako bi se popravila loša slika koja dolazi iz njegovih kineskih tvornica.

Apple je najbogatija kompanija na svijetu. No, Appleova želja za što većim profitom rezultirala je optužbama za ignoriranje loših uvjeta rada.

Kineski Foxcon, koji sklapa većinu Appleovih proizvoda, etiketiran je kao poslodavac koji tjera zaposlenike da rade duge sate, u opasnim uvjetima i za male plate.

Apple je optužen i za zanemarivanje svog najvećeg tržišta, i to onog domaćeg u SAD-u, jer nije ništa uradio na otvaranju novih radnih mjesta. Sada prvi čovjek ove gigantske kompanije kaže, stvari će se promijeniti.

Apple premješta proizvodnju jednog od Mac računara u SAD. Investicija vrijedna više od stotinu miliona dolara.

Cook je kazao: "Ovo je vrlo dobar novi korak za nas, jer svijet elektronike nikad tu nije postojao, znači nije pitanje povratka već njegovog pokretanja ovdje".

Medijski spin

No, Mac je najlošije prodavan Appleov proizvod, što kritičare navodi na zaključak da je potez Tima Cooka više medijski spin nego ekonomski opravdan.

"Zabrinuti su za problem lošeg PR-a, jer zaista imaju problem sa kršenjem prava radnika u njihovom lancu distribucije, održivosti i proizvodnje njihovih proizvoda. Sada pokušavaju napraviti simboličnu gestu kako bi promijenili svijest potrošača, ali zapravo neće ništa promijeniti", kazala je Taren Stinebrickner-Kauffman.

Na platnoj listi Applea u SAD-u je više od 600.000 ljudi. To su prodavači, dobavljači i osobe koje rade u sektoru istraživanja i razvoja.

Više od 30 godina njegovi računari proizvode se izvan zemlje. Prebacivanje dijela proizvodnje vjerovatno će povećati cijenu rada.

Za kompaniju koja sjedi na hrpi od 120 milijardi dolara, to je sitnica koju kupci vjerovatno neće morati platiti iz svog džepa.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.