Apple najskuplja kompanija na svijetu

U januaru je Apple oborio historijski rekord po tromjesečnom neto profitu (EPA)

Vrijednost američkog proizvođača elektronike Applea dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja kompanija na svijetu.

Proizvođač iPhonea i iPada sada košta 300 milijardi dolara više od “drugoplasiranog” ExxonMobila, a njegova vrijednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsoft Corpa.

Akcije Applea porasle su u utorak 1,9 posto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio historijski rekord po tromjesečnom neto profitu, zaradivši za tri mjeseca 18 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Rast prodaje

Optimizam povodom akcija Applea vezan je, kako s novim modelima iPhonea plasiranim u septembru, tako i sa uspjesima kompanije u Kini, gdje je prodaja porasla 70 posto u posljednjem obračunskom tromjesečju, navodi Bloomberg.

Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod – sat Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine “uzeo” rekordnih 93 posto ukupnog profita industrije smartphonea u svijetu, prodajom 74,5 miliona komada smartphonea iPhonea, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod Švicarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela.

Izvor: Agencije