Apple plaća 450 miliona dolara zbog preskupih knjiga

Apple i dalje negira da je učinio bilo šta protivzakonito (EPA)

Tehnološki div Apple pristao je platiti 450 miliona dolara u nagodbi u vezi s tužbom da je u dosluhu s izdavačima neutemeljeno podizao cijene e-knjiga.

Nagodba ovisi o ishodu žalbe Applea na sudsku presudu iz prošle godine da je dogovaranjem cijena prekršio zakon protiv monopola. Prema toj presudi, Apple je vodio “urotu s pet izdavača kako bi umjetno povećao cijene e-knjiga”.

Apple i dalje negira da je učinio bilo što protuzakonito. “Nismo učinili ništa loše i vjerujemo da će pravedna procjena činjenica to pokazati”, kazala je glasnogovornica Applea Kristin Huguet, prenosi Hina.

Ako sud to odobri 400 miliona dolara išlo bi potrošačima, a Apple bi platio i dodatnih 20 miliona dolara sudskih troškova.

Nadoknada troškova

“U ovoj nagodbi Apple bi mogao platiti stotine miliona dolara potrošačima kako bi im nadoknadio troškove, jer je nezakonito podizao cijene e-knjiga”, rekao je advokat New Yorka Eric Schneiderman, koji je izvijestio o nagodbi uoči sudskog postupka o visini odštete, zakazanog za 25. august.

U tom postupku advokati koji zastupaju potrošače i 33 američke savezne države tražili su 840 miliona dolara odštete za potrošače koji su, prema tužbi, plaćali više cijene e-knjiga nego što su trebali.

Izdavači koji su optuženi da su bili u dosluhu s Appleom – Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan i Simon & Schuster – već su u nagodbi u posebnom postupku pristali platiti 166 miliona dolara odštete.

Izvor: Agencije