Apple predstavio iPad mini

Novi iPad-mini 53 posto je lakši od aktualnog Appleovog tableta i 23 posto tanji, debljine svega 7,2 milimetara (Reuters)

Novi iPad mini Apple je predstavio u San Joseu, na specijalnom događaju, gdje su, uz nove tablete, predstavljena i nova računala; 13,3-inčni MacBook Pro, Mac mini i iMac.

Nova generacija  popularnog Appleovog sve-u-jednom računala 80 posto je tanja od prethodnog modela, dolazi sa 27 i 21,5 inčnom dijagonalom ekrana i dvostruko snažnijim hardverom.

Postojeći model Appleovog tableta, iPad 3, dobio je nasljednika sa snažnijim A6X procesorom i novim Lighting konektorom.

U usporedbi s prethodnikom, iPad četvrte generacije dvostruko je brži u procesiranju podata, a posjeduje isti 9,7 inčni Retina ekran i dimenzije.

Očit interes

Novi iPad-mini 53 posto je lakši od aktualnog Appleovog tableta i 23 posto tanji, debljine svega 7,2 milimetara.

Ugrađeni ekran posjeduje dijagonalu ekrana od 7,9 inča uz omjer stranica 4:3 i rezoluciju 1024 x 768 točaka.

Unutrašnjost manjeg iPada zasnovana je na A5 procesoru, koji se nalazi u aktualnom iPod touch-u.

Uz prednju 720p kameru, iPad mini posjeduje i 5-megapikselnu pozadinsku kameru.

Poput svih novih Appleovih iOS uređaja, i mini tablet dolazi s lighting konektorom, na koji je moguće dodati čitač SD kartica, USB ili HDMI konektor.

Apple ne želi ništa prepustiti slučaju. Nakon vrlo uspješnog prijema Googleovog tableta Nexus 7, koji posjeduje 7-inčnu dijagonalu, Apple nije mogao ostati po strani.

Premda mu u ovom trenutku tržišna pozicija nije ugrožena, Apple želi manjim uređajem učvrstiti poziciju vodećeg proizvođača tableta novim uređajem u kategoriji za koji očito postoji internes.

Tržišni lider na tržištu tableta

Do danas, u samo dvije i pol godine, Apple je prodao više od 100 milijuna iPad uređaja i jasni je predvodnik na tržištu tableta, na kojem, prema IDC-u, zauzima 68 posto tržišta.

Prodaja tableta za Apple je veliki posao, u posljednjem kvartalu iPad je zaslužan za 26 posto ukupnih prihoda najveće tehnološke kompanije.

Manji tablet znači veću mobilnost, pristupačniju, nižu cijenu i potencijalno veće tržište.

Iz tih razloga bit će interesantno pratiti omjer prodaje između Appleova većeg i manjeg modela tableta.

Realno je očekivati da manji iPad kanibalizirati prodaju većeg modela.

Takav scenarij ipak puno je manja opasnost za Apple od okretanja korisnika konkurentnim proizvodima baziranim na Androidu ili nadolazećem Windows 8 sustavu.

Nakon formiranja nove tehnološke kategorije, mini-tableta, ovo je prvi put da Apple slijedi konkurenciju.

Zamjetan uspjeh koji postižu Amazon sa svojim Fireom i Google s Nexus modelom 7 inčnog tableta nisu mogli ostati bez odgovora.

Cijena je ključ uspjeha novog iPad minija. Prema očekivanju, smještena je između iPoda i standardnog iPada.

Početni model sa 16 GB memorije i samo Wi-Fi bežičnom podrškom koštat će 329 dolara, što je bitno više od konkurencije. Cijena Googlovog Nexusa 7 iznosi 200 dolara.

iPad miniji s opcijom za priključivanje na 4G LTE mreže postavljeni su u cjenovni raspon od 459 do 659 dolara – za najsnažniji model s ugrađenih 64 GB memorije.

Prodaja nove generacije iPad u Americi je najavljena za 26. oktobar.

Izvor: Al Jazeera