Apple prodao više telefona od Samsunga

Dosegnut je najveći kvartalni prihod Applea u njegovoj historiji (Arhiva)

Apple je u posljednjem lanjskom tromjesečju prvi put nakon pet godina prodao više pametnih telefona nego njegov najveći konkurent Samsung, pa su prihodi tog tehnološkog diva porasli više nego što se očekivalo.

Prema poslovnom izvještaju, prihodi Applea u proteklom tromjesečju dosegli su 78,35 milijardi dolara, što je 3,3 posto više nego godinu prije i više od 77,25 milijardi dolara, koliko su očekivali analitičari.

To je i najveći kvartalni prihod Applea u njegovoj historiji.

“Oduševljeni smo što možemo objaviti da je praznično tromjesečje rezultiralo najvećim kvartalnim prihodima ikada, a postavili smo i neke druge rekorde. Prodali smo više iPhonea nego ikad prije i ostvarili rekordne prihode od iPhonea, usluga, Maca i Apple Watcha”, poručio je u izvještaju izvršni direktor Applea Tim Cook.

Rast prodaje pametnih telefona

Čista dobit kompanije iznosila je 17,9 milijardi dolara, manje u odnosu na 18,36 milijardi u istom periodu godinu prije.

Do rasta prihoda ponajviše je došlo usljed snažnog rasta prodaje pametnih telefona iPhonea, koja čini dvije trećine ukupne prodaje Applea.

U tromjesečju, obilježenom snažnom potrošnjom uoči božićnih praznika, Apple je prodao 78,3 miliona iPhonea, dok je godinu prije prodaja iznosila 74,78 miliona.

To je i prvi rast prodaje i prihoda iPhonea nakon tri tromjesečja pada.

Prema podacima analitičke tvrtke Strategy Analytics, Samsung je u tom tromjesečju prodao 77,5 miliona pametnih telefona, pa je prvi put od četvrtog kvartala 2011. godine Apple nadmašio južnokorejskog konkurenta.

U tom je tromjesečju Samsung povukao s tržišta telefone Galaxy Note 7 zbog zapaljenja baterija.

I dok su prihodi Applea na američkom tržištu snažno porasli, prihodi od prodaje u “Velikoj Kini”, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog, pali su u proteklom tromjesečju za 11,6 posto na godišnjem nivou, odnosno na 16,2 milijarde dolara.

Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta tamošnje privrede, a time i potrošnje stanovništva.

Veći prihodi od pretplate

No, iz Applea kao pozitivnu stranu ističu usporavanje pada prodaje s obzirom na to da je u prethodnom tromjesečju pad iznosio 30 posto na godišnjem nivou.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje, između ostalog, uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 18,4 posto na godišnjem nivou, odnosno na 7,17 milijardi dolara.

Na tome se ponajviše može zahvaliti popularnosti igara, ali i povećanju prihoda od pretplate.

Zahvaljujući boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Applea u utorak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla gotovo tri posto.

Izvor: Agencije