Apple u problemima

Najvrijednija tehnološka kompanija na svijetu, u posljednjih mjesec dana, plasirala je na tržište nekoliko novih proizvoda, poput iPhona 5 ili mini verzije tablet računara iPad.

No, promjene u vrhu menadžmenta kompanije, problemi u firmama koje proizvode dijelove za Apple, poput Foxkona, te sve jača konkurencija, navelo je veliki broj dioničara na prodaju svojih udjela.

Uprkos euforiji potrošača, kompaniji ne ide baš najbolje na Wall Streetu. Od septembra, kada su dionice dostigle maksimum do danas, kompanija je izgubila 130 milijardi dolara, odnosno 20 posto tržišne vrijednosti.

Zabrinutost investitora

Brian Colello, analitičar tržišta kapitala, smatra:

“Među investitorima vlada određena zabrinutost oko toga da li novi direktor Tim Cook može dostići reputaciju preminulog Stivea Jobsa. Uz promjene u menadžmentu, gubitka Googleovog programa za navigaciju, te prečesto spominjanje da je Apple izgubio na finesi, mnogi investitori postali su skeptični.”

Dodatnu brigu predstavljaju problemi u lancu nabavke, odnosno da zbog problema u kompanijama koje proizvode dijelove za Apple, poput pobune radnika u kineskom FoxKonu, Apple neće moći zadovoljiti potražnju za novim iPhonom, koji trenutno čini polovinu prihoda te kompanije.

No, analitičari tvrde da je Apple zdrava kompanija jer ima jednu ključnu prednost u odnosu na konkurenciju. Cjelovit ekosistem.

‘Ostali godinama iza’

“Najveća prednost Applea je njihova mogućnost da neprimjetno spoje hardver sa softverom. Ako pogledate kompanije poput Samsunga, one proizvode odlične uređaje, ali nemaju vlastiti operativni sistem. S druge strane, Google i Microsoft prave odlične softvere, ali nemaju vlastite uređaje. Iako sada rade na tome, ipak su godinama iza Applea”, kaže Colello.

Očekuje se da će Appleova posljednja parada novih uređaja činiti 80 posto prodaje za zadnji ovogodišnji kvartal, ali pritisak da za nove inovacije neće nestati, jer Wall Street već sa nestrpljenjem gleda u 2013.godinu da vidi kakvu novu revoluciju najvrijednija tehnološka kompanija može opet ponuditi.

Izvor: Al Jazeera