Apple ulaže u ‘zelena’ postrojenja

Nova investicija je najveći projekt Applea u Evropi (AFP)

Američki informatički gigant Apple nastavlja masovne investicije u centre za skladištenje podataka koji se u cijelosti snabdijevaju obnovljivom energijom, ovog puta u Evropi.

Apple će izdvojiti 1,7 milijardi eura za izgradnju centara u Irskoj i Danskoj, objavljeno je na internetskoj stranici zdnet.fr.

U tim centrima, kako se navodi, biće smještene Appleove online usluge, prije svega iTunes Store, App Store, iMessage, Plans i Siri za korisnike iz cijele Evrope, prenosi Tanjug.

Dva centra, svaki od po 166.000 metara kvadratnih, trebalo bi da počnu da funkcioniraju od 2017. godine.

Najveća investicija

“Ova nova značajna investicija predstavlja dosad najveći projekt Applea u Evropi, veoma smo sretni da možemo da razvijamo naše aktivnosti, formiramo više stotina radnih mjesta u tim oblastima i predstavimo dva ekološka postrojenja najnaprednija koje smo dosad napravili”, istakao je izvršni direktor Applea, Tim Cook.

“Uvjereni smo da će inovacija osigurati da ostavimo iza sebe bolji svijet, trenutak je da se suprotstavimo klimatskim promjenama”, izjavila je jedan od rukovodilaca Applea, Lisa Jackson.

“Nestrpljivi smo da podstaknemo razvoj ekološki čiste industrije u Irskoj i Danskoj i razvijamo energetske sisteme koji će koristiti njihove ogromne ekološke resurse, a naše angažiranje u pogledu odgovornosti da se štiti životna sredina je dobro za planetu, naše poslovanje i evropsku privredu”, rekla je Jackson.

Izvor: Agencije