Apple uvodi oštrije sigurnosne mjere

Hakirane aplikacije nisu prikupljale informacije o klijentima, rekao je Schiller (EPA)

Kalifornijska tehnološka grupacija Apple planira preduzeti mjere na sprečavanju svakog novog upada u svoju internetsku prodavnicu aplikacija (app store), najavio je direktor marketinga te kompanije Phil Schiller.

U intervjuu za kineski informativni sajt Sina.com dodao je da će Apple ponuditi lokalna preuzimanja svojih programerskih alatki iz Kine, prenosi Reuters.

Schiller je rekao da ne zna za slučajeve zaraženih programa koji se upotrebljavaju za prikupljanje informacija o klijentima.

Apple, na kraju, planira upozoriti svoje klijente na prisustvo 25 zaraženih aplikacija koje je potrebno izbrisati, a potom ponovno preuzeti osvježene izvedbe.

Nove mjere dolaze nakon prvog hakerskog upada u Appleovu virtualnu prodavnicu.

Bolje pozicioniranje

Američka kompanija Apple nedavno je predstavila niz novih uređaja pomoću kojih želi ojačati poziciju na globalnom tržištu tehnologije.

Međutim, analitičari imaju podijeljena mišljenja o tome koliko su inovacije te kompanije u stanju suprotstaviti se sve jačoj konkurenciji iz Azije.

Inovacije Applea dopale su se investitorima na tržištu kapitala, pa su dionice te kompanije, nakon predstavljanja nove linije proizvoda, porasle za jedan posto.

Izvor: Agencije