Apple želi da najveće tržište bude Kina

Cook nije želio govoriti o glasinama da će Apple za kinesko tržište proizoditi iPhone uređaje koji će manje koštati (AP)

Kompanija Apple očekuje da Kina pretekne Sjedinjene Američke Države i postane njihovo najveće tržište, izjavio je predsjednik te kompanije Tim Cook.

On je u intervjuu za kinesku državnu agenciju Xinhua, čije izvode prenosi AP, rekao da je Kina sada drugo najveće tržište za Apple, dodavši da vjeruje da će u budućnosti prestići SAD.

Prodaja proizvoda „jabuke“ u Kini je udvostručena u 2011. godini u odnosu na 2010, pošto su iPhone telefoni, iPad tableti i ostali gadgeti, koje proizvodi američka kompanija, veoma popularni među Kinezima.

I pored toga, najveći dio tržišta ove azijske države i dalje drže smart telefoni sa Android platformom, navodi agencija AP.

Predsjednik Applea Tim Cook boravio je u Pekingu, gdje se susreo sa rukovodstvom državne telekomunikacijske kompanije China Unicom Ltd., koja je prva u svoju listu telefona uvrstila iPhone.

Uslovi rada u Foxconnu

U intervjuu za kinesku novinsku agenciju, Cook nije želio govoriti o glasinama da će Apple za kinesko tržište proizoditi iPhone uređaje koji će manje koštati.

Tokom boravka u kineskoj prijestolnici, prvi čovjek američke kompanije se sastao i sa menadžerima kompanije China Mobile, koja je sa 700 miliona korisnika najveća kompanija mobilne telefonije na svijetu.

China Mobile i Apple za sada nemaju ugovor o saradnji.

Na pitanje o žalbama koje se čuje na uslove rada i plate u fabrici Foxconn, u kojoj se u Kini sklapaju iPhone telefoni, Cook je odgovorio da se Apple duboko brine za sve svoje radnike i da se primjenjuju striktni kodeksi ponašanja za fabrike koji su dobavljači.

Izvor: Agencije