Appleu kazna od 625 miliona dolara

Porota je ocijenila da Appleov prekršaj bio namjeran (Reuters)

Kompanija Apple mora platiti korporaciji VirnetX holding više od 625 miliona dolara zbog nedozvoljenog korištenja VirnetX-ovih licenciranih patenata za tehnologije sigurnosti na internetu u svojim servisima FaceTime i iMessage, odlučio je Federalni sud u Teksasu, prenosi Reuters.

Kazna je znatno veća od 532 miliona dolara, koliko je VirnetX tražio prije nego što je počelo suđenje 25. januara u Tyleru, u Teksasu. Porota je ocijenila da je Appleov prekršaj bio namjeran.

Očekuje se žalba Applea

Dionica korporacije VirnetX se par sati poslije presude trgovala na 9,30 dolara, što je 94 posto više od nivoa na kom je zaključena u srijedu, dok je Apple pao 45 centi, na 95,90 dolara u produženom trgovanju, navodi Reuters.

Ova presuda, iako je udarac za Apple, ne predstavlja opasnost za tu tehnološku grupaciju, koja je u januaru saopćila da je njena imovina u gotovini dostigla 216 milijardi dolara. Ipak, iznos kazne je visok za sudski spor u vezi sa patentima, i očekuje se da će se Apple žaliti, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije