Appleu prijeti kazna od 862 miliona dolara

Sud će odlučiti koliko Apple mora platiti i koliki štete je načinio (AP)

Kompanija Apple mogla bi platiti kaznu i do 862 miliona dolara nakon što je sud u Sjedinjenim Američkim Državama objavio da je ova kompanija koristila tehnologiju Wisconsin-Madison Univerziteta u čipovima ugrađenim u iPhone 6,6 plus i nekoliko verzija iPada bez odobrenja.

Sud u Madisonu je saopćio da je korištena tehnologija koja poboljšava efikasnost procesora telefona, prenosi The Guardian.

Sud će odlučiti koliko Apple mora platiti i koliki štete je načinio.

Alumni istražna fondacija u Wisconsinu (Warf), koja dio Univerziteta u Wisconsinu, tužila je Apple u januaru 2014. godine tvrdeći da je kompanija ukrala njihov patent za poboljšanje efikasnosti čipova u proizvodima.

Sud je trebao odlučiti da li Appleovi A7, A8 i A8X procesori nađeni u iphoneovima 5s, 6 i 6 Plus te nekim verzijama iPada narušavaju patent.

Najnoviji čipovi

Apple je tada odbacio sve optužbe.

U septembru ove godine Warf je ponovno pokrenuo tužbu protiv Applea, ovaj put zbog najnovijih čipova kompanije A9 I 9X.

Apple je krajem septembra za tri dana prodao 13 miliona uređaja njihovih mobilnih aparata iPhone 6s i 6s Plus, što je oborilo rekord prodaje od prošle godine, kada je u prvoj sedmici lansiranja istih uređaja na tržište prodato 10 miliona.

Ovogodišnji rezultati obuhvatili su prodaju u Kini, gdje je na tržište izbačena prva linija modernih uređaja.

Iz kompanije su istakli kako je riječ o moderniziranim uređajima s više memorije, bržim procesorima, novim megapikselima kamere, a sve po cijeni od 649 dolara.

Izvor: Agencije