Saudijska Arabija šalje borbene avione u tursku vojnu bazu

Saudijska Arabija šalje u veliku vojnu bazu Incirlik, koja se nalazi na jugu Turske, svoje avione (EPA)

Turska i Saudijska Arabija bi mogle izvesti kopnenu operaciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, a Arabija će rasporediti borbene avione u jednoj turskoj bazi, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Ako postoji strategija protiv ISIL-a, onda bi Turska i Saudijska Arabija mogle učestvovati u kopnenoj operaciji”, rekao je ministar, a prenijeli dnevni listovi Yeni Safak i Haberturk.

“Saudijska Arabija šalje također u Tursku avione, u Incirlik, veliku vojnu bazu na jugu zemlje“, dodao je on, navela je novinska agencija AFP.

Objava rata

Ruska vojska je nedavno izvijestila kako “ima ozbiljan razlog” vjerovati da Turska priprema vojnu intervenciju na susjednu Siriju, podsjećajući da je Ankara zabranila nadlijetanje turske teritorije ruskim izviđačkim avionima.

“Imamo ozbiljne razloge vjerovati da Turska intenzivno i tajno priprema vojnu intervenciju na teritorij jedne suverene države – Sirije”, rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva odbrane, general Igor Konačenkov.

Ako Turska napadne ruske zračne snage – to će značiti objavu rata i tada je moguće da ruski avioni bombarduju Tursku, pa bi i otvoreni sukob sa NATO postao realnost, upozorili su prije nekoliko dana ruski vojni eksperti, prenijela je Srna.

Ukoliko saudijske trupe pokušaju da sa područja Turske uđu u Siriju i napadnu regularnu sirijsku vojsku, dejstvovaće ruski avioni ili će Moskva poslati specijalnu padobransku diviziju da zaštiti granicu, procjenjuju stručnjaci.

Oni su kazali da je takav razvoj događaja najmanje vjerovatan, kao i da će se Saudijci i Turci zadovoljiti isporučivanjem oružja i obukom ljudi koji se bore portiv sirijskog režima.

Koalicija predvođena američkim snagama počela je prije godinu i pol dana zračne udare na položaje ISIL-a. Godinu kasnije napade je počela i Rusija.

Od početka i Saudijska Arabija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington.

Ta koalicija, koju sačinjava šezdesetak članica, vodi zračne napade na uporišta ISIL-a u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije