Arafatova udovica najavila tužbu

Suha Arafat je od pariške advokatske kancelarije zatražila pokretanje tužbe (AFP)

Udovica palestinskog lidera Yassera Arafata podnijet će tužbu u Francuskoj povodom otkrića da je njen suprug umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza, nakon što je na njegovim ličnim stvarima pronađen radioaktivni element polonij, najavio je njen advokat.

“Gospođa Suha Arafat, udovica palestinskog lidera Yassera Arafata, zatražila je od pariške advokatske kancelarije da podnese tužbu protiv neimenovane osobe, na osnovu francuskog zakona”, saopćila je kancelarija advokata Pierre-Oliviera Sura.

U saopćenju se dodaje da se ona nada da će vlasti biti u stanju da “ustanove tačne okolnosti smrti njenog muža i utvrde istinu kako bi pravda bila zadovoljena”, prenio je AFP.

Arafatova udovica se odlučila na taj korak nakon što je istragom, koju je pokrenula Al Jazeera, otkriven radioaktivni polonij na ličnim predmetima koji su pripadali Arafatu, što je oživilo ranije spekulacije da je otrovan.

Arafatov nasljednik, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas, u utorak je odobrio ekshumaciju njegovih posmrtnih ostataka i najavio da će zatražiti od švicarskih stručnjaka, u čijem institutu je testirana Arafatova odjeća da, između ostalog, uzmu uzorke s njegovog tijela za dalje testove.

Ekshumacija posmrtnih ostataka

Polonijem, koji je jako toksičan, ubijen je bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko 2006. godine, nakon što je u jednom londonskom restoranu popio čaj u kome je bila ta supstanca.

Istraga Al Jazeere, objavljena prošle sedmice, fokusirala se na testiranje Arafatove četkice za zube, donjeg veša i krznenog šešira, koje je vojna bolnica dala njegovoj udovici poslije smrti.

Ona je dala Al Jazeeri dozvolu da uzme te stvari i preda ih na testiranje.

Nakon što su objavljeni rezultati istrage, Suha Arafat je najavila da će tražiti ekshumaciju u pokušaju da se dođe do istine.

Palestinsko rukovodstvo je pristalo na ekshumaciju pod uslovom da i porodica pristane.

Mnogi Palestinci su i ranije vjerovali da je Izrael otrovao Arafata, što je ta zemlja i tada i sada porekla, optužujući Suhu Arafat i palestinske zvaničnike da prikrivaju stvarne razloge njegove smrti.

Izvori: Al Jazeera i agencije