Arapi iz Kirkuka ne žele nezavisnost

Irački Kurdi korak su bliže proglašenju nezavisnosti. Masoud Barzani, predsjednik iračke polu-autonomne teritorije pod kontrolom Kurda, od parlamenta je zatražio da se pripremi za referendum o svom budućem statusu.

Međutim, taj potez je razbjesnio iračkog premijera Nourija al-Malikija, ali i Arape koji žive u Kirkuku – gradu koji sada kontroliraju Kurdi.

Na putu od Erbila do Kirkuka mora se preći jedan kontrolni punkt koga čuvaju kurdske oružane snage, takozvane Pešmerge i iračka policija. Ovdje već godinama postoje dvije vlasti. Ipak, čini se da se promijenila ravnoteža moći.

„I ranije ste morali imati iračku vizu za ulazak u Kirkuk koji se nalazi izvan kurdske autonomne regije na sjeveru Iraka. Iračka policija na ovom kontrolnom punktu nije nas propustila. Ipak, u Kirkuk smo ušli jer Kurdi ovdje imaju posljednju riječ“, kaže novinarka Al Jazeere Zeina Khodr koja se javila sa sjevera Iraka.

Oslabljen utjecaj Bagdada

Zvanični Bagdad i kurdske vlasti se već dugo vremena spore o ovoj provinciji bogatoj naftom. No, Kurdi se više ne osjećaju obaveznim da poštuju odluke iračkih državnih vlasti čiji je utjecaj oslabio nakon sunitske pobune.

Kurdi sada planiraju održati referendum za nezavisnost od Iraka. Ipak, tome se protivi ne samo Vlada koja je pod kontrolom šiita nego i sunitski Arapi iz Kirkuka koji nisu spremni prihvatiti podjelu države.

„Želimo ostavku Vlade u Bagdadu, ali ne želimo raspad Iraka. Treba očuvati državne institucije. Kurdi nemaju prava odlučivati o našoj sudbini“, izjavio je Ahmed al-Obaidi iz Arapske koalicije za Kirkuk.

Ipak, u Kirkuku su povučene nove granice. Arapske četvrti sad su pod kontrolom sunitskih naoružanih grupa koje su potisnule iračku vojsku. Kurdske Pešmerge ušle su u druge dijelove grada.

Linija razgraničenja

Njihovo političko vodstvo jasno je reklo kako nema namjeru napuštati svoje novostečene položaje. To je razljutilo arapske predstavnike u organima lokalne uprave.

„Pešmerge su se rasporedile na liniju razgraničenja, kako bi ovo područje zaštitile od naoružanih grupa. Zahvalni smo im, ali to ne znači da se nešto promijenilo“, ističe Mohammed Khalil al-Jabouri, predstavnik lokalne uprave.

Ipak, mnogo se toga promijenilo. Centralna vlast ovdje više nema nikakvu kontrolu, a arapski dijelovi ove provincije sada se nalaze s druge strane novouspostavljene linije razgraničenja.

Predsjednik regionalne vlade Kurdistana Barzani možda je i bio upravu kada je rekao da na terenu sada vlada neka nova realnost.

Izvor: Al Jazeera