Arapi podržali novu palestinsku rezoluciju

Prethodna palestinska rezolucija nije usvojena 30. decembra (EPA)

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja podržali su plan Palestinaca da Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovo podnesu nacrt rezolucije kojom se poziva na povlačenje Izraela s okupiranih teritorija do kraja 2017. godine.

Slična rezolucija nije usvojena 30. decembra, a palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odlučio je da to ponovo pokuša, prenosi Tanjug.

U prethodnom dokumentu, pozivalo se na pregovore zasnovane na granicama prije rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalem, kao i da se mirovni sporazum postigne za 12 mjeseci.

Palestinci nezadovoljni zbog kraha mirovnih pregovora, još u aprilu prošle godine, nastojali su da internacionaliziraju problem tražeći članstvo UN-a i priznanje državnosti kroz članstvo u međunarodnim organizacijama.

Jordan, koji je podnio rezoluciju u ime Palestinaca i dalje je nestalni član Vijeća sigurnosti, a nekoliko novih zemalja primljeno je 1. januara.

Izrael se oštro protivi postavljanju rokova i potpunom povlačenju sa Zapadne obale, tvrdeći da neće moći da odbrani svoju istočnu granicu.

Ta zemlja je povukla vojsku i evakuirala jevrejske naseljenike iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Nade Palestinaca

Palestinci se nadaju da će nove članice Vijeća sigurnosti stati na njihovu stranu, iako je gotovo sigurno da će Sjedinjene Američke Države iskoristiti pravo veta, ako za rezoluciju glasa bar devet zemalja od ukupno 15, što je minimum da bude usvojena.

Na glasanju 30. decembra, osam zemlja je bilo za, dvije protiv (SAD i Australija) uz pet uzdržanih.

U četvrtak je najavljeno da će se osnovati komitet, u kome će biti Jordan, kako bi se vodile konsultacije za mobilizaciju međunarodne podrške za podnošenje nove rezolucije, prenio je Reuters.

Rezolucija će, kao i ona prethodna, pozvati na kraj izraelske okupacije i postizanje konačnog sporazuma o miru.

Dan nakon neuspjeha u Vijeću sigurnosti, Abbas je potpisao 20 međunarodnih sporazuma, uključujući i Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

To je naljutilo Izrael i SAD. U znak odmazde Izrael je odlučio da obustavi transfer novca od poreza koji ubire u ime Palestinaca.

Izvor: Agencije