Arapi sve više kupuju nekretnine u BiH

Sve veći broj turista sa Arapskog poluotoka posjećuje Bosnu i Hercegovinu. U posljednje vrijeme nisu rijetki ni oni koji kupuju nekretnine, kako bi mogli provesti ljetne odmore u Bosni i Hercegovini. No, kažu da se pri tome suočavaju i s brojnim preprekama.

Bejaad al-Hajeri je iz Kuvajta, a kuću u Sarajevu, u naselju Dobroševići, kupio je prije nekoliko godina. Od tada svako ljeto provodi u toj kući sa svojom porodicom, okružen komšijama iz Kuvajta i zaljevskih zemalja.

“Obišao sam mnogo država u Evropi, ali u tim zemljama nisam našao ono što sam pronašao u Bosni i Hercegovini. Bitan faktor pri izboru Bosne i Hercegovine je svakako sigurnost, odlična klima i sloboda koju osjećamo ovdje. To su razlozi zbog kojih sam kupio ovu kuću i zbog kojih provodim ljeta u Sarajevu”, kazao je on.

Troškovi i prepreke

Hajeri nije jedini iz tog dijela svijeta koji se odlučio na takav potez.

“U Dobroševićima se nalazi jedno od naselja koje je izgrađeno specifično za turiste iz Arapskog zaljeva. Zbog visoke potražnje proteklih godina, ovakvih naselja oko Sarajeva je sve više”, javlja Harun Karčić, novinar Al Jazeere.

Investitor iz Kuvajta Dhaifallah Nahar al-Otaibi, čija je firma izgradila naselje u Dobroševićima, kaže kako su sve stambene jedinice rasprodate te da sada već radi na novim projektima. Međutim, ako državljani Arapskog zaljeva žele kupiti nekretnine u Bosni i Hercegovini, zbog nepostojanja reciprociteta u stjecanju vlasništva na nekretninama između Bosne i Hercegovine i tih država, pojavljuju se prepreke. Dok se ne potpišu bilateralni sporazumi, jedini način na koji mogu kupovati nekretnine je putem osnivanja firmi. Ali, to im povećava troškove i stvara administrativne prepreke.

“Problem s kojim se ne suočavamo samo mi, nego i drugi investitori, jeste nepostojanje reciprocitetu za stjecanje prava vlasništva na nekretninama u Bosni i Hercegovini. U velikom broju evropskih država taj zakon je ukinut i stranim državljanima je dozvoljeno posjedovanje nekretnina. Turska je prije nekoliko godina ukinula svoj zakon koji zabranjuje strancima kupovinu nekretnina, što je otvorilo vrata stranim investitorima i turistima da kupuju nekretnine”, rekao je Otaibi.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kažu kako ovaj problem nije specifičan za Bosnu i Hercegovinu. Advokat kojeg je kontaktirala Al Jazeera kaže kako osnivanje firmi radi kupovine nekretnina nije protuzakonito, već da je to jedini legalan način da oni dođu u posjed nekretnina.

Revitaliziranje posrnulog tržišta

Uprkos preprekama, ekonomski analitičar Dženan Kulović smatra da ta kupovina kuća ima potencijal da revitalizira posrnulo bh. tržište nekretnina.

“Investicije dolaze u sektor kao što je, recimo, turizam, ili kupovina nekretnina. S obzirom da, ako pogledate statističke pokazatelje, od 2007. godine značajno su depresirane cijene nekretnina. Možemo reći da će ove investicije značajno probuditi uspavano tržište nekretnina, jer svaka potražnja za nekretninama stvorit će, uslovno rečeno, i povećanje cijena, što može uticati na stvaranje bolje konkurencije”, ocijenio je Kulović.

Broj turista iz zaljevskih zemalja raste iz godine u godinu. U ovom trenutku, niko sa sigurnošću ne može reći koliko vrijede njihove investicije u bh. nekretnine, niti se zna kada će Bosna i Hercegovina potpisati bilateralne sporazume s njihovim zemljama, kojim bi se olakšalo posjedovanje nekretnina u Bosni i Hercegovini i eventualno posjedovanje nekretnina bh. državljana u tim zemljama. Ipak, jedno je sigurno – broj turista iz tog dijela svijeta raste iz godine u godinu, kao i njihov interes za nekretnine u ovoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera