Arapi upozoravaju na vjerski rat koji potpaljuje Izrael

Istaknuti članovi arapskih parlamenta koji su prisustvovali ovom skupu smatraju da palestinsko pitanje prolazi kroz složene okolnosti (Al Jazeera)

Piše: Al Hassan Abu Yahya

Učesnici dvadeset pete vanredne konferencije Arapske interparlamentarne unije održane u glavnom gradu Maroka, Rabatu, osudili su posljednje izraelske mjere protiv džamije Al-Aqsa, te upozorili na to da Tel Aviv gura region u vjerski rat.

U završnom saopćenju konferencije, koja je održana u četvrtak pod sloganom ”Sesija o Jerusalemu”, navodi se da posljednje izraelske mjere u Jerusalemu imaju za cilj gurnuti region u vjerski rat i oduzeti pravo na slobodu vjere koje je jedno od osnovnih ljudskih prava.  

U saopćenju se navodi da su čelnici arapskih parlamenta i njihovi predstavnici na ovoj konferenciji povjerili Odboru za podršku postojanosti palestinskog naroda, kojeg je formirala Arapska interparlamentarna unija na svom dvadeset trećem zasjedanju, na čijem čelu se nalazi predsjednik Narodne skupštine Kuvajta Marzouq Al-Ghanim i šefovi parlamenta Maroka, Jordana, Palestine i Alžira, da posjeti jedan broj država koje imaju utjecaj na međunarodne odluke i sastanu se sa njihovim čelnicima te iznesu pitanje konstantnih izraelskih napada na muslimanska i kršćanska sveta mjesta u Palestini.

Kategorično odbijanje

Prisutni na konferenciji su izrazili kategorično odbijanje svih izraelskih prijedloga koji govore o projektu Velikog Jerusalema, kao i prijedloge da se pitanje Jerusalema riješi tako da se stavi pod nadzor međunarodne zajednice. Naglasili su da Jerusalem pripada Arapima i da je to glavni grad države Palestine, odnosno Istočni Jerusalem u granicama koje priznate i postojale prije izraelske okupacije 1967. godine.      

S druge strane, istaknuti članovi arapskih parlamenata koji su prisustvovali ovom skupu smatraju da palestinsko pitanje prolazi kroz složene okolnosti u turbulentnom regionalnom kontekstu što izraelska Vlada koristi za realizaciju svojih doseljeničkih i represivnih planova. Naglasili su da palestinski problem po važnosti nadilazi sva druga pitanja, a da su Jerusalem sa džamijom Al-Aqsa i svim drugim svetim mjestima, počevši od crkava, džamija i mjesta baštine, isključivo vlasništvo palestinskog naroda.    

Na otvaranju konferencije, održane u sjedištu marokanskog Parlamenta, predsjednik Predstavničkog doma Kraljevine Maroko Habib al-Maliki, koji predsjedava Arapskom interparlamentarnom unijom, kaže kako Izraelu nikada neće pružiti priliku da uživa u miru, sigurnosti i stabilnosti to što se opasava visokim betonskim zidom, oružjem i vojnim i sigurnosnim snagama.

Dodaje da ”Izrael veoma dobro zna da se prava stabilnost može postići samo pravednim rješenjem kojim će se palestinskom narodu dati ono što mu pripada, a ključ tog rješenja su nezavisnost, izgradnja nacionalne palestinske države i povratak izbjeglica u svoje domove”.   

Krađa domovine

Al-Maliki je, također, rekao da je ”Izrael oteo domovinu njenom narodu i stanovnicima, oteo je historiju istinskom narodu i još uvijek otima zemlju od poljoprivrednika, domove u kojima su građani živjeli bezbjedno, širi svoja dosljenička naselja i drži pod opsadom bespomoćni narod u Gazi i na Zapadnoj obali, krade palestinsku vodu, čupa drveće, uništava kamen, te ubija sve razloge za nadu u postizanje mira na Bliskom istoku i na prostoru Mediterana.”

Al-Maliki je pozvao arapske parlamentarce da rade na tome da ”naš arapski palestinski narod dođe do svojih prava, kako bi se džamija Al-Aqsa vratila u svoje prethodno normalno stanje, koje je zajamčeno međunarodnim pravom i relevantnim konvencijama.”

Na uvodnoj sjednici, predsjednik Arapskog parlamenta Mishaal bin Fahm al-Salmi je rekao da će palestinsko pitanje ostati ključno pitanje za Arape i njihov prioritet, a da je podrška nepokolebljivosti stanovnika Jerusalema vjerska, nacionalna, moralna i humana obaveza.     

Mishaal smatra da nastavak šutnje međunarodne zajednice, kada je riječ o izraelskim napadima i zločinima, samo povećava aroganciju i predatorski odnos okupatorske države, kao i grozničavo nastojanje da promjeni status quo u gradu Jerusalemu.

Predsjednici arapskih parlamenata i predsjednici delegacija koje su učestvovale na ovoj konferenciji osudili su izraelsko narušavanje svetosti džamije Al-Aqsa, te su apelirali na međunarodnu zajednicu da se suprotstavi izraelskoj praksi protiv palestinskog naroda, između ostalog i pokušaja krivotvorenja historije Jerusalema.    

Arapska interparlamentarna unija, koja je osnovana 1974. godine, sastavljena je od parlamentarnih grupa koje predstavljaju arapske parlamente, a među njenim ciljevima su jačanje dijaloga i konsultacija između arapskih parlamenta i arapskih parlamentaraca, kao i jačanje zajedničkog djelovanja i koordinacija napora arapskih parlamentaraca u različitim oblastima i na međunarodnom nivou.

Izvor: Al Jazeera