Arapska liga podržala opozicioni blok

Ahmad Mouaz al-Khatib (desno) izabran je za predsjednika nove nacionalne koalicije (EPA)

Arapska liga (AL) priznala je novoformirani sirijski opozicioni blok kao legitiman i apelirala na opozicione grupe koje mu se još nisu pridružile da to učine.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica AL-a, koji su se okupili u Kairu, poručili su u saopćenju poslije sastanka da je Nacionalno vijeće, formirano u utorak u Dohi, “legitimni predstavnik i glavni sagovornik AL-a”, prenosi AFP.

“Ono je legitimni predstavnik sirijske opozicije”, izjavio je premijer Katara šeik Hamad bin Jassim al-Thani, koji se nalazi na čelu grupe AL-a za Siriju.

Najviše diplomate su pozvale “ostatak opozicije da se pridruži ovoj nacionalnoj koaliciji, kako bi bili okupljeni svi segmenti sirijskog naroda”.

Oni su apelirali na “regionalne i međunarodne grupe da priznaju blok kao nacionalnog predstavnika težnji sirijskog naroda”.

Priznanje zemlja Zaljeva

Vijeće za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva ranije je saopćilo da je novoformiranu koaliciju sirijske opozicije priznalo za legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

“Zemlje Vijeća objavljuju da su priznale Nacionalnu koaliciju za snage sirijske revolucije i opozicije kao legitimnog predstavnika bratskog sirijskog naroda”, saopćio je generalni sekretar ove šestočlane organizacije Abdullatif al-Zayani.

Vijeće za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva obuhvata Saudijsku Arabiju, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Oman, Katar i Kuvajt.

Zayani je istakao da će zemlje ovog naftom bogatog bloka podržati koaliciju sirijske opozicije i izrazio nadu da će to biti “korak ka brzoj predaji vlasti”, prenosi AFP.

U saopćenju se izražava nada da će formiranje nove koalicije doprinijeti okončanju krvoprolića, zaštiti teritorijalnog jedinstva Sirije i izgradnji pravne države, “otvorene za sve građane bez izuzetka i diskriminacije”.

Formiranje nove široke koalicije koja okuplja sve sirijske opozicione grupe pozdravile su ranije zapadne zemlje, a Rusija je opozicioni blok pozvala da teži okončanju krize u zemlji kroz dijalog, bez miješanja iz inostranstva.

Izvor: Agencije