Arapska liga protiv jevrejizacije Jerusalema

Ministri Arapske lige pozvali na prekid sukoba u Jemenu (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja Arapske lige oštro su osudili politiku  “jevrejizacije” Jerusalema, koja, kako tvrde, sprečava provođenje dvodržavnog rješenja.

U završnoj izjavi usvojenoj u Kairu na 143. sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige dat je značaj rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Navedeno je da je potrebno uspostaviti pravedan i sveobuhvatan mir putem dvodržavnog rješenja koje bi omogućilo postojanje nezavisne države Izraela, ali i države Palestine, javlja Anadolija.

Naglašeno je da je mir na Bliskom istoku moguć uz povlačenje Izraela sa palestinskih teritorija u granicama iz 1967. godine. 

Suverenitet Jemena

Ministri su razmatrali i legitimitet predsjednika Jemena Abd Rabbuh Mansura Hadija, dok je Ustav koji su proglasili šiitski pobunjenici Husi nazvan državnim udarom.

U završnoj izjavi data je podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Jemena.

Naglašeno je da je bitno osigurati uvjete za slobodu građana, demokratiju i socijalnu pravdu u Jemenu.

Učesnici sastanka su istakli da je potrebno da se u Jemenu održe pregovori kako bi se stabiliziralo stanje u zemlji.

Upućen je poziv da sve strane u Jemenu prestanu s nasiljem i sukobima.

Ranije je šef Arapske lige Nabil Elaraby zatražio formiranje zajedničkih arapskih vojnih snaga za borbu protiv širenja ekstremnih oružanih grupa.

“Postoji hitna potreba za formiranje zajedničke arapske vojne sile koja će moći brzo intervenirati u borbi protiv terorizma i aktivnosti terorističkih grupa”, poručio je Elaraby, prenosi AFP.

Izvor: Agencije