Arapska liga upozorila Izrael: Igrate se vatrom

Izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u kompleks (Getty Images)

Arapska liga optužila je Izrael da se “igra vatrom” povodom uvođenja kamera kao novih mjera sigurnosti ispred kompleksa džamije Al-Aqsa u Starom gradu u Jerusalemu.

“Jerusalem je crvena linija. Nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti nasilje nad svetištem”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit u saopćenju, prenosi AFP.

Kako su ranije u nedjelju prenijeli mediji, izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u kompleks, koje navodno mogu identifcirati naoružane ljude koji pokušavaju ući na to područje.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao napad, kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca, a potom su upucani.

Kako je AP prenio, Izrael navodi da su kamere “alternativa” metalnim detektorima, čije postavljanje je izazvalo nasilje u tom području tokom vikenda, dok Palestinci, navodi AFP, ovu sigurnosnu mjeru vide kao pokušaj Izraela da ostvari veću kontrolu nad Al-Aqsom.

Aboul Gheit je optužio izraelsku Vladu za “avanturizam”, navodeći da njeni potezi mogu pokrenuti “krizu u svijetu Arapa i muslimana”.

Protesti Palestinaca

Kako su agencije prethodno prenijele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije u Starom gradu u petak su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, poslije čega je upucan.

AP prenosi da je Izraelska vojska saopćila da je izvela veliko hapšenje na Zapadnoj obali nakon ubistva izraelske porodice.

U toj akciji uhapšeno je 29 osoba, uključujući i devet članova grupe Hamas.

Izraelska policija se sukobila u Jerusalemu s Palestincima koji su, u znak protesta, organizirali molitvu ispred kompleksa Al-Aqse.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji kompleksa.

Izvor: Agencije