Arapske zemlje podržale zamjenu teritorije

Prijedlog Arapske lige predviđa priznanje Izraela ako vrati teritorije okupirane u ratu 1967. godine (Reuters)

Viši katarski zvaničnik rekao je da bi Izrael i Palestina mogli zamijeniti teritoriju, umjesto pridržavanja granica iz 1967. godine, što djeluje kao omekšavanje stava arapskih zemalja o mirovnom planu iz 2002. godine.

Šeik Hamad bin Jassim al-Thani, premijer Katara i ministar vanjskih poslova, izjavio je to u ponedjeljak nakon što se, skupa sa grupom arapskih zvaničnika, sastao sa državnim sekretarom SAD-a Johnom Kerryjem, gdje su razgovarali o stanju mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.

Govoreći u ime delegacije Arapske lige, čini se da je Šeik Hamad napravio ustupak Izraelu, izrazivši mogućnost zamjene teritorije.

Međutim, odavno se pretpostavlja da bi ovakav dogovor bio dio bilo kojeg mirovnog sporazuma.

„Ovo su veoma pozitivne vijesti“, rekla je Tzipi Livni, izraelska minstrica pravosuđa.

„U prevrtljivom svijetu, to bi moglo omogućiti Palestincima da uđu u sobu i naprave potrebne kompromise, a to šalje poruku izraelskoj javnosti da ovo nije samo o nama i Palestincima.“

Šeik Hamad bin Jassim al-Thani je novinarima rekao da Arapska liga razumije kako je „mir među Palestincima i Izraelcima strateški izbor za arapske zemlje.“

Jaka karta

Američki državni sekretar John Kerry sastao se sa grupom visokih dužnosnika arapskih zemalja od kojih je zatražio regionalnu podršku za novi pokušaj oživljavanja zastalog izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Kerry ne krije nadu u oživljavanje mirovnog procesa koji je zaustavljen 2010, ali još nije poznato hoće li američki predsjednik Barack Obama odlučiti podržati neki ozbiljniji američki angažman, navodi Hina.

Okupljajući grupu arapskih dužnosnika, Kerry pokušava osigurati da novi mirovni proces dobije podršku arapskih država, koje bi, ako ponude Izraelu sveobuhvatni sporazum, u ruci imale aduta koji bi Izrael mogao potaknuti na kompromise.

Nakon što se susreo s ministrima vanjskih poslova Bahraina, Egipta, Jordana i Katara te s visokim dužnosnicima iz Libanona, Saudijske Arabije, Palestinske samouprave i Arapske lige, Kerry i arapske zemlje podržali su mirovnu inicijativu Arapske lige iz 2012.

Prijedlog Arapske lige

“Naglasio sam vrlo važnu ulogu Arapske lige… ponovno ističući značaj arapske mirovne inicijative”, rekao je Kerry novinarima nakon sastanka u Blair House, rezidenciji u kojoj odsjedaju gosti američkog predsjednika.

Potpredsjednik Joe Biden sudjelovao je na dijelu susreta.

Prijedlog Arapske lige predviđa priznanje Izraela ako vrati teritorije okupirane u ratu 1967. i pristane na povratak palestinskih izbjeglica.

Nakon što ga je Izrael odbio odmah pošto je predstavljen na samitu u Beirutu 2002, prijedlog još mora prevladati brojne teškoće.

Izrael se protivi ključnim odredbama, uključujući povratak na granice prije 1967, priključenje arapskog istočnog Jerusalema palestinskoj državi i povratak palestinskih izbjeglica na teritoriji koja je danas u sastavu Izraela.

Najveća pitanja u vezi s uspjehom mirovnog procesa su: sudbina palestinskih izbjeglica, budućnost židovskih naselja na Zapadnoj obali i status Jerusalema.

Izvor: Agencije