Arapski kvartet optužuje UN za pristranost prema Kataru

Blok predvođen Saudijskom Arabijom prekinuo je diplomatske, trgovinske i druge veze s Katarom u junu prošle godine (AFP)

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat snažno su osudili rezultate izvještaja Ureda visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) o posljedicama blokade koju su te zemlje uvele Kataru u junu prošle godine.

U zajedničkom saopćenju objavljenom u utorak te četiri zemlje kazale su da su rezultati OHCHR-a, čiji su članovi posjetili Katar 2017. godine, “obmanjujući, neprecizni i utemeljeni na neosnovanim tvrdnjama”, izvijestila je agencija SPA.

Studija je pokazala da blokada vodi kršenju ljudskih prava stanovnika Katara, te da su postupci te četiri zemlje diskriminatorski, bespravni i da je riječ o “ekonomskom ratovanju”.

Četiri zemlje optužile su Komisiju da ne razumije historijski kontekst diplomatske krize.

“Osnova krize jest u činjenici da Katar podržava ličnosti i entitete koji su na međunarodnom nivou umiješani u finansiranje i podržavanje terorizma, te ličnosti koje promovišu ekstremističke ideologije. Posredstvom medijskih platformi Katar podržava nasilje i promoviše govor mržnje u arapskoj regiji”, navodi se u saopćenju.

Te zemlje također su napomenule da je njihovo “suvereno pravo” da prekinu veze s Dohom kako bi zaštitile svoje nacionalne interese.

Prema izvještaju, mjere koje su četiri zemlje preduzele jednostrane, prisilne su i proizvoljne, što je ostavilo trajne posljedice na jedinstvo porodica i društvenu strukturu regije kao cjeline.

‘Nezakonita i rasistička’ blokada

Blokada koju su Kataru nametnule neke članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC) proizvoljna je i negativno utječe na ljude u regiji, navodi se u novoj UN-ovoj istrazi.

Ranije ovog mjeseca Ali bin Smaikh al-Marri, čelnik Nacionalnog katarskog komiteta za ljudska prava (NHRC), kazao je da je studija dokaz da je blokada Katara nezakonita i rasistička.

“Ovaj izvještaj pokazuje, bez imalo sumnje, da procedure država koje vrše blokadu nisu samo diplomatsko prekidanje odnosa ni ekonomski bojkot. Ovo su jednostrane, zlostavljajuće mjere koje utječu na građane i doseljenike u Katar”, naveo je.

On je dodao da su iz OHCHR-a tražili posjetu državama koje vrše blokadu Katara prije objave izvještaja, ali nikad nisu dobili odgovor.

Predstavnici OHCHR-a obavili su razgovor s 20 vladinih i nevladinih organizacija, kao i sa 40 ljudi koje blokada pogađa.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein, zajedno s Egiptom, prekinuli su diplomatske, trgovinske i druge veze s Katarom u junu prošle godine, optuživši tu državu da podržava “terorizam”, što Doha kategorično negira.

Izvor: Al Jazeera