Arapski lideri osuđuju režim u Damasku

Arapski lideri osudili su danas ubistva koja je izvršila Vlada Sirije tokom trogodišnjeg krvavog sukoba i pozvali na političko rješenje, pošto je Damask isključen iz te regionalne organizacije 2011. godine.

“Najoštrije osuđujemo masakre i masovno ubijanje koje su počinile snage sirijskog režima protiv nenaoružanih ljudi”, naveo je podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Kuvajta Khaled al-Jarallah, koji je pročitao konačni dokument poslije dvodnevnog samita Arapske lige u Kuvajtu.

Arapski lideri su pozvali na političko rješenje sirijske krize u skladu sa Ženevskom deklaracijom, prenijela je agencija Reuters.

AFP navodi da je jučer na samitu u Kuvajtu lider opozicione Sirijske nacionalne koalicije Ahmed Jarba pozvao međunarodnu zajednicu da snabdije pobunjenike “sofisticiranim oružjem”.

Promjena balansa

Saudijska Arabija jučer je navela kako je potrebno da se promijeni “vojni balans” da bi se “prekinuo zastoj u sirijskom građanskom ratu”, podsjeća Tanjug.

Međutim, mirovni izaslanik Lige i Ujedinjenih naroda Lakhdar Brahimi insistirao je na potrebi za “političkim rješenjem sukoba u Siriji” i pozvao na stavljanje tačke na isporuku oružja stranama u sukobu, navodi AFP.

Režim u Damasku poručio je, povodom učešća opozicije na samitu Lige, da su “prodali arapski identitet kako bi zadovoljili SAD i Izrael”.

Arapska liga je 2011. suspendirala članstvo Vlade Sirije u toj organizaciji zbog brutalne reakcije na demonstracije tokom Arapskog proljeća.

Podrška Palestini

Arapski lideri podržali su u potpunosti palestinski stav i odbili da se Izrael prizna kao jevrejska država, navedeno je u saopćenju sa samita Arapske lige.

“Izražavamo naše potpuno odbijanje pozivu da smatramo Izrael jevrejskom državom,” navedeno je u deklaraciji, objavljenoj na kraju samita u Kuvajt Sitiju.

Palestinci su, inače, priznali Izrael na početku mirovnog procesa ranih 1990-ih godina, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistirao na tome da oni sada priznaju tu zemlju kao nacionalnu domovinu jevrejskog naroda.

Takvo priznanje bi miniralo pravo na povratak palestinskih izbjeglica u njihove domove na teritoriji današnjeg Izraela.

Sporan zahtjev

Palestinci, također, brinu da bi ono narušilo prava izraelskih Arapa, koji čine dvadeset procenata od osam miliona stanovnika Izraela.

Arapska liga je, inače, već odbila taj zahtjev u saopćenju izdatom u Kairu početkom marta, podsjeća AFP.

Za Palestince, nesporazum o priznanju vezan je za sudbinu njihovih sugrađana koji su pobjegli ili su istjerani iz svojih domova u ratu 1948. nakon stvaranja Izraela.

Smatraju Netanyahuov zahtjev nastojanjem da se izbjegne rješenje za pitanje izbjeglica do kojeg bi se došlo za pregovaračkim stolom.

Izvor: Agencije