Arapski prvi put službeni jezik Vatikana

Papa sluša čitanje sažetka sedmičnog obraćanja na arapskom jeziku (AP)

Arapski je prvi put bio korišten kao službeni jezik u srijedu na sedmičnoj audijenciji pape Benedikta XVI, u sklopu nastojanja Vatikana da dopre do većeg broja kršćana i muslimana na Bliskom istoku.

Vatikan je zabrinut zbog iseljavanja kršćana sa Bliskog istoka, od kojih mnogi iseljavaju u strahu za vlastitu sigurnost.

Kršćani čine oko pet posto stanovnika regije, a prije 100 godina bilo ih je oko 20 posto, podsjeća Reuters.

Prema procjenama, do 2020. godine mogao bi se prepoloviti broj od oko 12 miliona kršćana na Bliskom istoku ako se nastavi pogoršavati sigurnosno stanje i padati njihov natalitet.

Arapski jezik na audijenciji koju uživo prenose radio i televizija poslat će umirujuću poruku kršćanima u regiji u kojoj su brojna sveta mjesta kršćanske vjere, smatraju vatikanski dužnosnici.

Nadaju se i da će direktno Papino obraćanje muslimanima poboljšati ponekad zategnute odnose s islamom.

Zajedno za mir

Umjesto na italijanskom, svećenik je u srijedu prvi put sažetak Papina sedmičnog obraćanja pročitao na arapskom jeziku, uz sažetke na francuskom, engleskom, njemačkom, španskom, portugalskom, slovačkom, češkom, poljskom, mađarskom i ruskom jeziku na audijenciji pred hiljadama vjernika na Trgu sv. Petra.

Nakon obraćanja, a u sklopu 50. godišnjice Drugog vatikanskog koncila, Papa je na arapskom rekao: “Papa moli za sve ljude koji govore arapski. Bog vas blagoslovio.”

Tim dodatkom želio je izraziti zabrinutost za kršćane na Bliskom istoku i podsjetiti i kršćane i muslimane neka zajedno rade za mir u regiji.

Poglavar oko 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu i prošli je mjesec izrekao takvu poruku za vrijeme posjete Libanu.

Godine 2006. u Regensburgu je Benedikt XVI naveo citat koji je dio muslimana shvatio kao napad na njihovu vjeru te je nakon toga objasnio da je bio krivo tumačen i svoju posjetu Turskoj iskoristio je za dolazak u džamiju, gdje je molio zajedno s tamošnjim imamom.

Izvor: Agencije