Arbitraža pograničnih sporova regije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nedavno je predložio da se granični sporovi u regiji, ako propadnu pregovori, rješavaju arbitražom.

Hrvatska i Slovenija su svoj spor već prepustile arbitražnom sudu.

Sa Crnom Gorom, Hrvatska je postigla načelan dogovor da problem granice riješi Međunarodni sud.

Što će biti sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom je priča koju donosi reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Hrvatski predsjednik smatra da sporove prvo treba pokušati riješiti pregovorima, no ukoliko do rješenja ne dođe, ttreba razmisliti o međunarodnoj arbitraži.

“Jedna od ideja je, naravno, da većinu članova arbitraže čine po dva člana neovisna, a da svaka od zemalja, jer se radi o bilateralnom problemu, bude zastupljena sa jednim od svojih arbitara”, rekao je Josipović.

Pomoćnik ministra pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Zoran Perković, također smatra da je diplomatija najprihvatljivije rješenje.

“Ja osobno mislim da se taj sporazum može postići i da se bilateralnim razgovorima, bez arbitraže koja je uzgred i skup postupak može naći identifikacija državne granice, tim više što je 99 posto granične crte između BiH i Hrvatske identificirano”, rekao je on.

Hrvatski političari su saglasni da šansu treba ponovo dati pregovorima. No, što je razuman tok, tu se očito vlada i predsjednik razilaze.

Izvor: Al Jazeera