Arbitri iz Srbije i Slovenije dijele pravdu na Mundijalu

Skomina i Mažić imaju veliko iskustvo na domaćoj i međunarodnoj nogometnoj sceni (EPA)

Milorad Mažić iz Srbije i Damir Skomina iz Slovenije nalaze se među 36 glavnih sudija koji će suditi na utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva koje će ove godine organizirati Rusija.

Među pomoćnicima su Milovan Ristić, Dalibor Đurđević (oba iz Srbije), te Slovenci Jure Praprotnik i Robert Vukan.

Glavne sudije na Mundijalu su još: Alireza Feghani (Iran), Ravshan Irmatov (Uzbekistan), Mohammed Abdulla Hassan Mohamed (UAE), Ryuji Sato (Japan), Nawaf Shukralla (Bahrein), Mehdi Abid Charef (Alžir), Malang Diedhiou (Senegal), Bakary Gassama (Gambija), Gehad Grisha (Egipat), Janny Sikazwe (Zambija), Bamlak Tessema Weyesa (Etiopija), Joel Aguilar (Salvador), Mark Geiger (SAD), Jair Marrufo (SAD), Ricardo Montero (Kostarika), John Pitti (Panama), Cesar Arturo Ramos (Meksiko), Julio Bascunan (Čile), Enrique Caceres (Paragvaj), Andres Cunha (Urugvaj), Nestor Pitana (Argentina), Sandro Ricci (Brazil), Wilmar Roldan (Kolumbija), Matthew Conger (Novi Zeland), Norbert Hauata (Tahiti), Felix Brych (Njemačka), Cuneyt Cakir (Turska), Sergej Karasev (Rusija), Bjorn Kuipers (Holandija), Szymon Marciniak (Poljska), Antonio Meteu Lahoz (Španija), Gianluca Rocchi (Italija), te Clement Turpin (Francuska).

Također, imenovano je i 13 sudija koji će raditi na video pomoći sudijama (VAR).

Glavni sudija finala Lige prvaka

Mažić, rođen 1973. godine u Vrbasu, u samom je vrhu kada je riječ o arbitrima sa teritorije „Starog kontinenta“.

Nogometni sudija je postao 2006. godine, da bi na međunarodnu scenu istupio 2009. godine kada je pravdu dijelio na Evropskom prvenstvu U17 (kvalifikacije i glavni turnir). Posljednjih godina je redovan na velikim takmičenjima.

„Vatreno krštenje“ u Ligi prvaka je imao 19. septembra 2012. na stadionu Camp Nou gdje je Barcelona ugostila moskovski Spartak. Početkom aprila 2014. imenovan je za sudiju četvrtfinala Lige prvaka između PSG-a i Chelseaja na Parku Prinčeva, da bi nešto kasnije dijelio pravdu u polufinalu Lige Evrope između Valencije i Seville na stadionu Mestalla.

Te godine je u Brazilu igrano Svjetskog prvenstvo, a Mažić je sudio u grupnoj fazi utakmice Njemačka – Portugal i Argentina – Iran.

Dvije godine kasnije je bio učesnik Evropskog prvenstva u Francuskoj. Mažić i pomoćnici su bili raspoređeni prvo na utakmicu grupne faze Irska – Švedska, potom Španija – Turska (također grupe), Mađarska – Belgija (osmina finala), a bio je i u konkurenciji za sudiju finala, ali je ta čast pripala Englezu  Marku Clattenburgu.

No, velike mečeve je sudio u klupskim takmičenjima. Bio je prvi sudija UEFA-inog Superkupa 2016 (Real Madrid – Sevilla), a nedavno je i vodio finale Lige prvaka između Reala iz Madrida i Liverpoola.

Što se domaćih okvira tiče, čini se kako je sudija bez koga ne može proteći „večiti derbi“ beogradskih rivala Partizana i Crvene zvezde, koji je do sada sudio više od 12 puta, a prvi put je to uradio 2008. godine.

Slovenac među velikanima

Skomina, rođen 5. avgusta 1976. u Kopru, dugo godina je u elitnom rangu nogometnih sudija Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

U Sloveniji je počeo suditi 2000. godine, da bi tri godine počela njegova međunarodna karijera.

Bio je četvrti sudija na nekoliko utakmica Evropskog prvenstva 2008., a iste godine je bio arbitar četvrtfinalnog meča Olimpijskih igara Brazil – Kamerun.

Bio je glavni sudija meča osmine finala Lige prvaka Arsenal – Milan, a nešto kasnije i četvrtfinala Chelsea – Benfica (4. april 2012.) a EURO-u 2012. je sudio na tri utakmice: dvije grupne faze (Holandija – Danska, Švedska – Engleska), te četvrtfinala (Njemačka – Grčka). Te godine je bio i sudija UEFA-inog Superkupa koji su igrali Chelsea i Atletico Madrid.

Skomina je u sezoni 2015/16 Lige prvaka bio glavni sudija revanš utakmice polufinala Real Madrid – Manchester City.

Bio je glavni sudija 2016. na Evropskom prvenstvu gdje je sudio osminu finala (Engleska – Island) i četvrtfinale (Vels – Belgija).

Prošle godine je bio glavni arbitar finala Lige Evrope između Ajaxa i Manchester Uniteda.

Izvor: Al Jazeera i agencije