Argentina: Bez indicija da je tužilac ubijen

Alberto Nisman pronađen je mrtav u kupatilu svog stana, nekoliko sati prije nego što je trebao svjedočiti u Kongresu (AP)

Nema indicija da se radi o ubistvu nakon što je pronađen mrtav argentinski specijalni tužilac, koji je optužio predsjednicu Argentine Christinu Fernandez Kirshner da štiti Irance osumnjičene za najteži napad u Argentini, naveo je AP.

Alberto Nisman pronađen je u nedjelju navečer u kupatilu svog stana u Buenos Airesu, nekoliko sati prije nego što je trebao svjedočiti na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći jevrejski centar 1994. godine u Argentini.

Istražna tužiteljica Viviana Fein je izjavila da, na osnovu obdukcionog nalaza, nema indicija da se radi o ubistvu, navodi AP.

Sekretar za javnu sigurnost Serjo Berni rekao je da, na osnovu obdukcionog nalaza, “sve ukazuje na samoubistvo”.

Optužbe protiv Fernardez

Nisman, koji je prošle nsedmice optužio argentinsku predsjednicu za prikrivanje dokaza u slučaju najpogubnijeg napada u toj zemlji iz 1994. godine, nađen je mrtav u svom stanu, a Izrael je pozvao vlasti Argentine da nastave njegov rad.

Nismana (51) je prije 10 godina za specijalnog državnog tužioca postavio tadašnji predsjednik Argentine Nestor Kirshner, pokojni suprug Christine Fernandez Kirshner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. godine na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Airesu, kada je poginulo 85, a ranjeno više od 200 ljudi.

Nisman je u srijedu optužio predsjednicu Fernandez da je otvorila tajni kanal ka grupi Iranaca osumnjičenih da su podmetnuli bombu, s namjerom da budu oslobođeni, kako bi Argentina mogla uvesti prijeko potrebnu naftu iz Irana, koji poriče da ima bilo kakvu vezu s tim napadom, navodi Reuters.

Specijalni tužilac, koji je u ponedjeljak trebao povodom svojih optužbi protiv Fernandez svjedočiti iza zatvorenih vrata, pronađen je kasno u nedjelju u kupatilu svog stana u Buenos Airesu s prostrijelnom ranom na tijelu, izjavila je ranije javna tužiteljica, prenose agencije.

Izvor: Agencije