Argentina, obećana zemlja za Evropljane

U savremenom svijetu, koji je povezan na toliko mnogo načina, čak i najmanji ekonomski potres u jednoj zemlji može se osjetiti hiljadama kilometara dalje – u drugoj.

Zbog finansijskih problema u svojim domovinama, sve više Evropljana svoje kofere i snove sele s druge strane Atlantika. Neke od njih to je odvelo sve do Argentine.

Manuel Lorenzo Nieto vjerovao je da mu spretnost sopstvenih ruku može pomoći da započne novi život u Argentini.

On je dizajner nakita iz Madrida, sa adresom u Buenos Airesu od 2009.

Nezamislivo ranije

“Trenutno nezaposlenost je veća od 20 odsto. A još 2009. ste mogli da vidite kako je kriza iza ugla. Zato sam i otišao. Znao sam da ovde mogu ponovo izgraditi svoj život jer u Španiji je bilo sve manje ljudi kojima sam mogao prodati svoje radove“, govori Nieto. 

On je samo jedan od hiljada Evropljana koji su se preselili u Argentinu… posljednji podaci ukazuju na to da se broj imigranata iz Evrope udvostručio od prvog talasa krize na starom kontinentu.

Pojedini dijelovi Buenos Airesa ispunjeni su strancima koji su tu stigli u potrazi za boljim životom. To je do prije nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo, imajući u vidu kroz kakve ekonomske probleme je prolazila sama Argentina.

Maria Dominguez Amor je također došla iz Španije i kaže da je tu mnogo lakše naći posao nego kod kuće.

„Čim sam stigla ovde, našla sam posao. Postavila sam CV i pozvali su me. Za to su mi u Španiji bili potrebni mjeseci, a pri tom nisam  ni radila u svojoj struci“, otkriva Amor.

Politika otvorenih vrata

Zemlje poput Brazila su pooštrile kriterijume za dolazak španskih turista u zemlju – sada od njih traže da imaju kupljenu povratnu kartu, da na carini pokažu koliko novca sa sobom donose u zemlju. 

Međutim, vlasti Argentine za sada poručuju da je na snazi politika otvorenih vrata za sve one koji žele da dođu.

„Svi mi u Argentini vučemo porijeklo odnekud, zbog toga i imamo na snazi politiku otvorenih vrata – kako bismo olakšali migracije. I dalje postoji proces papirologije, ali manje-više sve teče glatko“, tvrdi Martin Arias Duval, direktor Ureda za migracije. 

Izvor: Al Jazeera