Argentina ponovno bankrotirala

Ministar ekonomije Argentine rekao da građani mogu biti mirni, jer je danas "običan dan" (EPA)

Argentina je bankrotirala drugi put u posljednjih 13 godina zbog nemogućnosti da otplaćuje dugove, nakon što su propali pregovori sa grupom investitora u New Yorku.

Takozvani hedge fondovi zahtijevali su kompletnu isplatu 1,3 milijardi dolara za argentinske obveznice koje su u njihovom posjedu.

Argentina je objavila da nema novca za isplatu i optužila fondove za pokušaj iskorištavanja dužničkih problema ove zemlje za ostvarivanje velikog profita, navodi agencija Srna.

Sud u SAD-u odredio je rok do 8 sati po srednjoevropskom vremenu za postizanje dogovora sa investitorima.

Argentinski ministar ekonomije Axel Kicillof izjavio je kasno sinoć da su investitori odbacili najnoviju ponudu Vlade.

Prethodni bankrot

Godine 2001. Argentina je već imala bankrot. Tada vlasti zemlje nisu bile u stanju da otplate dug od 95 milijardi dolara. Buenos Aires se tada dogovorio o restrukturiranju duga sa 93 posto vlasnika obveznica.

Prema sporazumu, kreditori su zamijenili stare obveznice za nove sa 75 do 79 posto vrijednosti. Grupa investitora, među kojima Elliott Capital Management i Aurelius Capital Management, nije pristala na takve uslove i oni su podnijeli tužbu.

U julu 2012. sud u SAD-u je presudio da Argentina mora platiti 1,3 milijarde dolara, koje potražuju fondovi koji nisu pristali na restrukturiranje. Sud je blokirao transfer sredstava drugim vlasnicima obveznica sve dok se vlasti ne dogovore sa investitorima koji su podnijeli tužbu, podsjeća agencija Tanjug.

Vlasti Argentine ne žele platiti po rješenju suda, jer strahuju da će to pokrenuti lavinu sličnih potraživanja drugih povjerilaca, koji nisu učestvovali u restrukturiranju duga prije deset godina. Krajem jula ove godine američki sud je odbio Argentini dati više vremena za pregovore.

On je došao u New York na razgovore prije dva dana, a Argentinci su smatrali da je to pozitivan znak i nagovještaj dogovora.

Pogoršanje stanja 

Kicillof je u sinoćnjem obraćanju rekao da Argentina neće pristati ni na šta što bi kompromitiralo zemlju i naglasio da “lešinari uvijek pobjeđuju, a narod gubi”. On je rekao da država neće učiniti ništa nezakonito.

“Građani zemlje mogu biti mirni, jer sutra će biti ‘običan dan'”, rekao je on.

Fondovi Elliott Capital Management i Aurelius Capital Management, koji potražuju isplatu dugova, još nisu komentirali ishod pregovora.

Bankrot će pogoršati situaciju u Argentini, koja je već opterećena recesijom i visokom stopom inflacije.

Očekuje se da posljedice po argentinsku ekonomiju, ipak, neće biti tragične kao 2001. godine, kada su deseci ljudi poginuli u uličnim protestima, jer su vlasti zamrznule račune štediša kako bi spriječile povlačenje novca iz banaka.

Nepredvidive posljedice

Analitičari kažu da pune posljedice bankrotiranja nisu predvidive, ali da sigurno neće biti pozitivne.

Bonitetna agencija Standard&Poor's smanjila je rejting Argentine na “selektivni bankrot”, ali to za sada nije utjecalo na cijene njenih obveznica.

Hedge fondovi traže da Argentina isplati kamate na dug zbog kojeg je bankrotirala 2001. godine, iako su investitori kasnije otkupili taj dug po nižoj cijeni.

Izvor: Agencije