Argentina povećala porez na izvoz biodizela

Veoma loša poljoprivredna sezona prisiljava vlade širom svijeta na intervencije. Argentina je povećala porez na izvoz biodizela.

Tako će, tvrde u Vladi, cijene goriva biti pristupačnije domaćim potrošačima. Tržište je zabrinuto i zbog mogućeg povećanja poreza na soju, sirovine od koje se pravi biodizel, ali argentinski zvaničnici demantiraju ove glasine. 

Žitaricama bogata južnoamerička zemlja najveći je svjetski izvoznik biodizela, goriva od sojinog ulja. U skladu s uredbom Vlade, porez će biti povećan sa 20 na 32 posto.

Argentina je, također, drugi najveći izvoznik kukuruza u svijetu i treći izvoznik soje. Međutim, suša je pogodila ovaj sektor. Vlada je ukinula zabranu na uvoz soje. Želi vidjeti sve fabrike biodizela u zemlji da rade, bilo s domaćom ili uvezenom sojom.

Uvoz soje

Vladin ekonomist Axel Kicillof je kazao: “Otvara se režim privremenog uvoza. Soja će se uvoziti djelomično iz Paragvaja. A s proizvodnim kapacitetom koji imamo, obradit ćemo je, te ćemo biodizel izvesti prema postojećem režimu.”

Argentinska proizvodnja biodizela u 2011. iznosila je 2,4 miliona tona, od čega je 1,7 miliona izvezeno za 2,1 milijardu dolara. Zemlja planira dosegnuti proizvodnju od 4,5 miliona tona godišnje do kraja 2013.

Vlada predsjednice Cristine Fernandez kontrolira i izvoz kukuruza i pšenice kako bi se osigurale pristupačne domaće zalihe hrane.

“Postupat ćemo odgovorno i s puno opreza kako bi cijene u državi osigurale konkurentnost industrije i povećale kupovnu moć, a sve kako se ne bi naštetilo profitabilnosti proizvodnog sektora”, dodao je Kicillof.

Vlada je također, donijela odluku o snižavanju službene cijene domaćeg biodizela za 15 posto.

Argentinski proizvođači biogoriva nadali su se da će predsjednica Fernandez podići obaveznu granicu za prodaju biodizela u zemlji na 10 posto sa sadašnjih sedam posto kao način jačanja domaće potražnje. To se, za sada, ipak neće dogoditi.  

Izvor: Al Jazeera