Argentinska Vlada i medijska grupacija na sudu

Na sudu u Argentini vodi se žestoka bitka između Vlade i najveće medijske grupe u toj državi.

Grupacija Clarin mora da proda dio svog poslovnog carstva zbog novog zakona kojim Vlada želi da regulira medijsko tržište.

Iz grupacije tvrde da je to pokušaj Vlade da ih uništi, jer su previše kritični prema predsjednici Cristini Fernandez de Kirchner.

Najveća i najmoćnija medijska grupa u Argentini bori se za opstanak.

Grupacija Klarin je prve novine objavila prije sedamdeset godina. Taj list je danas jedan od najčitanijih u Latinskoj Americi, ali budućnost mu je neizvjesna.

Nezadovoljstvo predsjednice

Martin Etchevers iz Clarin Group kaže:”Vlada je izmislila zakon kako bi nas uništila, jer je kritiziramo. Za Vladu postoje prijatelji i neprijatelji. A ulogu nezavisnog medija ne prihvataju!”

Grupa Clarin kroz svoja izdanja često kritizira predsjednicu Fernandez de Kirchner, koja nikad nije ni pokušala prikriti svoje nezadovoljstvo ovom kompanijom.

Prije tri godine, predsjednica je donijela novi zakon kojim se ograničava veličina medijskih konglomerata. Time se “kao” trebalo postići da državni mediji ostanu konkurentni, ali mnogi tvrde da je to bio direktni atak na Clarin.

“Utjecaj Klarina ne odnosi se samo na novine. On posjeduje radiostanicu i jedan je od najvećih kablovskih operatera u zemlji. Novim zakonom mora značajno smanjiti to medijsko carstvo. Ako to ne uradi dobrovoljno, Vlada tvrdi da će to uraditi umjesto njega”, izvještava Teresa Bo iz Buenos Airesa.

Sudija je produžio rok grupaciji Clarin da se povinuje novom zakonu, dok se razmotri ustavnost dva člana novog zakona. Vlada tvrdi da je u pitanju pošteno poslovanje a ne sloboda izražavanja.

Martin Sabatella iz Državne agencije za medije, kaže:”Clarin nas optužuje da ugrožavamo slobodu govora, ali je situacija suprotna. On štiti svoje ekonomske interese. Dovodi u pitanje demokratiju i zakon kojeg su usvojila oba doma.”

Dominantan igrač

A argentinska javnost pohvalila je zakon. Tvrdi da je to prvi pokušaj reforme medijskog tržišta još od decenija vojne diktature… perioda u kojem je Clarin i narastao u dominantog igrača kakav je danas.

Graciela Mochkofsky, novinarka, kaže:

“Novi zakon je usvojen, jer Vlada želi uništiti grupaciju Clarin. Ipak, novi zakon ima mnogo pozitivnih stvari. Kroz historiju usvojene su mnoge mjere i zakoni, čiji su motivi bili pogrešni, ali su posljedice bile pozitivne za društvo u cjelini.”

Borba između Vlade i grupacije Clarin je daleko od kraja. Vjerovatno će se dodatno intenzivirati narednih sedmica, jer obje strane tvrde da je zakon na njihovoj strani.

Izvor: Al Jazeera