Argentinski grad pun oboljelih od karcinoma

Broj oboljelih od karcinoma u jednom argentinskom poljoprivrednom gradiću tri puta je veći od državnog prosjeka. Mnogi sumnjaju da je razlog herbicid po imenu glifosat, čiji je najveći proizvođač kompanija Monsanto.

Više od pola miliona litara hemikalija ispušta se svake godine na polja oko Monte Maiza.

Neke od njih sadrže glifosat, za koji Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da vjerovatno uzrokuje karcinom, izvijestio je reporter Al Jazeere, Daniel Schweimler.

“Razmišljate o rizicima, ali se ne plašite. Bio sam mlad. Sada nemam nokte na rukama, jer sam bio u kontaktu s hemikalijama bez rukavica. Morao sam – kad radite s osjetljivim stvarima, rukavice skidate”, kaže Alfredo Seran, bivši zaprašivač usjeva.

Alfredo je devet godina zaprašivao usjeve. Dijagnosticiran mu je karcinom jetre. U njegovoj krvi pronađeno je pet hemikalija koje se koriste u poljoprivredi.

Glasovi za zatvaranje skladišta

Mreža za prevenciju oboljenja osnovana je 2005. godine, kada je jedan ljekar primijetio neobično visok broj oboljelih od karcinoma.

“U ulici Formosa prošle godine je umrla devetogodišnja djevojčica, prijateljica moje unuke”, kaže Ladis Rodriguez iz Mreže za prevenciju oboljenja.

Većina članova Mreže boluje od karcinoma ili drugih bolesti, za koje vjeruju da su uzrokovane zaprašivanjem. Gradonačelnik Luis Trotte, koji ima karcinom debelog crijeva, pozvao je tim naučnika sa univerziteta u Kordobi i La Plati.

“Želimo da se sve mašine za zaprašivanje uklone iz grada, kao i zalihe hemikalija koje su trenutno uskladištene u Monte Maizu”, rekao je gradonačelnik Monte Maiza.

Stanovnici su nedavno glasali za zatvaranje nesigurnih skladišta hemikalija i prekid odlaganja otpada u blizini grada.

Ekonomski interesi

“Borimo se protiv mnogo ekonomskih interesa, jer dovodimo u pitanje model poljoprivredne proizvodnje zasnovan na primjeni ovih supstanci koje su štetne za zdravlje. Njihova reakcija bila je sumnja u naučnu istinitost naših izvještaja”, kaže Eduardo Maturano, istražitelj na univerzitetu u Cordobi.

Egzistencija Monte Maiza i gradova širom pokrajine Cordobe zavisi od unosnog uzgoja genetski modificirane soje, kojoj je neophodno obilno zaprašivanje hemikalijama, poput glifosata. Velike kompanije insistiraju da su njihovi proizvodi, ako se pravilno koriste, bezopasni.

Iz Monsanta, jednog od vodećih proizvođača hemikalija, odbili su razgovor za Al Jazeeru.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera